MBO Westland

Yara Alderden, 22 jaar

‘Van jongs af aan had ik al de ambitie om in de tuinbouwsector te gaan werken. Ik merkte toen en merk nog steeds dat er soms verbaasd wordt gereageerd dat ik als vrouw in de tuinbouw werk. Het idee dat je alleen maar met je handen in de grond zit en vies wordt, klopt helemaal niet. De tuinbouw is juist een hele brede sector waarin iedereen zijn plek in kan vinden!

Na de middelbare school ben ik dan ook gestart met een teeltopleiding in mijn woonplaats Aalsmeer. Deze opleiding sloot echter niet helemaal aan op mijn wensen. Ik ben toen terecht gekomen bij de opleiding Horti Technics & Management bij Lentiz | MBO Westland. Hier heb ik met veel plezier mijn tweede en derde jaar gevolgd. Het was voor mij qua reistijd wel een extra investering; ik was dagelijks 2 uur onderweg, maar dit was zeker de moeite waard.
Één van de hoogtepunten van mijn mbo-opleiding was de stage van 15 weken in de Filipijnen. Behalve dat ik hier veel van de cultuur heb geleerd, heb ik ook geleerd over hoe bromelia’s groeien in een natuurlijk omgeving.
Het mooie aan de opleiding vind ik dat je heel veel contact hebt met bedrijven. Je bouwt al in een vroeg stadium een enorm netwerk op. Interessant vond ik het ook dat je aan je medestudenten een rondleiding moest geven op jouw stagebedrijf. Het was leuk om te zien waar iedereen mee bezig was.

Na het behalen van mijn mbo-diploma ben ik verder gaan studeren aan de HAS in Den Bosch: Horticulture and Business Management. Deze Engelstalig opleiding sluit heel goed aan op Horti Technics & Management. Tijdens de opleiding wordt alles met betrekking tot tuinbouw behandeld, van bemesting tot veredeling en techniek. In het eerste leerjaar krijg je vooral de basis aangeleerd en ga je vanuit hier verder opbouwen in kennis. Ik merkte hierbij dat ik door mijn opleiding bij Lentiz echt een voorsprong had op mijn medestudenten. In het tweede leerjaar heb ik met een groep klasgenoten een business plan geschreven voor een thee die bevorderlijk is voor mensen met diabetes genaamd Theelers (dit merk is ook te koop!) en heb ik mij beziggehouden met een teeltproject betreft komkommers. Als groep waren we verantwoordelijk voor het gehele proces: van stekken bestellen tot het product op de markt zetten.

Op dit moment zit ik in het derde leerjaar. Dit jaar staat in het teken van het doen van een minor (op een school/universiteit naar keuze) en het lopen van binnen- en buitenlandstage. Ik loop stage bij Beekenkamp Plants in Maasdijk en de focus ligt voor mij op het gebruik van led-licht om compactere dahlia planten te maken en hierbij het gebruik van chemische remmiddelen te verminderen. Een gedeelte van mijn onderzoek vindt plaats in de All Climate kas in het World Horti Center. Het mooie aan deze kas is dat we hier de lichtintensiteit en het LED spectrum kunnen personaliseren, daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden door de high-tech apparatuur. Het is ook leuk om via deze weg weer contact te hebben met oud-docenten. Volgend jaar hoop ik dat het weer mogelijk is om een buitenland stage te kunnen doen en af te studeren. Mijn ambitie is om daarna eventueel door te studeren aan de Universiteit van Wageningen en uiteindelijk te gaan werken bij Corn Bak B.V.; het bedrijf van mijn moeder en oom.’

 

Lees meer verhalen van oud-studenten