Opti-flor verrast mbo-talent met CollegeTour

Vandaag vond CollegeTour plaats in Westland. In dit rondreizende evenement laten telers en hun toeleveranciers mbo-studenten per toerbeurt zien wat voor tuinbouwrevolutie er in de glastuinbouw gaande is en dat er nieuw talent nodig is om die revolutie samen mogelijk te maken. Het Westlandse bedrijf Opti-flor trapte vandaag af en gaf samen met futurist Richard van Hooijdonk een gastcollege aan studenten van de opleiding Business & Management op MBO Westland. Niels Hendriks, sales-medewerker bij Opti-flor, sprak over de glastuinbouw en zijn passie voor de sector, en de futurist gaf een inkijkje in de toekomst aan de hand van chips in het menselijke lichaam, IoT, algroritmes en voedsel on demand.

Jonge uitvinders opgelet

Een maand na het gastcollege bezoeken de studenten op hun beurt Opti-flor, en zien zij met eigen ogen wat voor nieuwe ontwikkelingen daar nu al te vinden zijn én wat voor techniek er nog meer ontwikkeld moet gaan worden. Jonge uitvinders opgelet dus! “Er is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica,” licht Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Westland en Aalsmeer bij Glastuinbouw Nederland, toe. “We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. Dat laten we zo’n 400 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Lessen robotisering en circulariteit brengen we in de praktijk

“De studenten krijgen tijdens CollegeTour ook een mooie opdracht voorgeschoteld,” vervolgt Monique van Weerdenburg, projectleider Arbeid en Onderwijs bij Greenport Aalsmeer. “Op school komen containerbegrippen als duurzaamheid, circulariteit, B2C en robotisering al wel voorbij. Door aan de slag te gaan bij bedrijven in de glastuinbouw, ervaren studenten hoe zij deze thema’s in de praktijk kunnen toepassen. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen.”

Terug naar het nieuwsoverzicht