allround-teelt-en-logistiek-opleiding

Herstart opleiding Allround Teelt & Logistiek garandeert baankansen

Het BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg) vormt, door de opleiding in te richten met relevante praktijkvraagstukken op mbo-niveau, een antwoord op de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de veranderingen binnen de glastuinbouw als innovatieve sector. Samen bouwen de deelnemende bedrijven aan een praktijkopleiding, waarmee zij zichzelf futureproof maken en aankomende collega’s binnen de sector een start op de arbeidsmarkt garanderen.

Vanaf 1 februari 2023 start de BBL-opleiding Allround Teelt & Logistiek. De opleiding wordt opgezet in samenwerking met het werkveld en biedt de mogelijkheid om theorie te leren, te werken in de praktijk, samen te werken met collega’s en van elkaar te leren. Het BBL-traject maakt het mogelijk een volwaardige opleiding af te ronden door het uitvoeren van aansluitende beroepsopdrachten zonder fulltime terug naar school te gaan. Het traject gaat uit van wekelijks vier dagen werken en één dag school.

Aanjagende rol van het werkveld

We merken dat de glastuinbouw steeds meer moeite krijgt om opgeleide werknemers te vinden en hen aan de organisatie te binden. En dat terwijl de behoefte aan opgeleid personeel enorm is. Deze opleiding biedt organisaties de kans om vakkennis over te brengen aan studenten, gericht op de dagelijkse werkzaamheden en productgroepen. Als student is het een waardevolle manier om leren en werken te combineren en biedt bedrijven de professionals waar ze hard naar zoeken. We richten ons op doeners die wel een diploma willen, maar liever niet meer terug naar school gaan” zegt P&O-specialist Marlen Smal.

Deze opleiding is in het verleden verdwenen en het is tijd om dit BBL-traject nieuw leven in te blazen. Via deze weg willen we jonge mensen op een toegankelijke manier kennis laten maken met de glastuinbouw en ze aan de sector binden, zodat ze gegarandeerd een goede werkplek kunnen vinden. De opleiding verhoogt de waarde van afstudeerders op de arbeidsmarkt aanzienlijk” zegt bedrijfsleider Nick Zonneveld.

Vreugdenhil Young Plants heeft een aanjagende rol in de totstandkoming en invulling van de opleiding in samenwerking met Lentiz, Melanchthon en Kasgroeit. Het realiseren van de opleiding doet dit viertal samen met geïnteresseerde organisaties. De opleiding is voor iedereen vanaf 16 jaar, zowel voor net afgestudeerden van de middelbare school als voor werkenden uit een andere branche die toe zijn aan een carrièreswitch met goede baankansen.

Persbericht_Vreugdenhil Young Plants Marlen Smal en Nick Sonneveld

Werken en leren combineren

De tweejarige opleiding combineert teelt en logistiek in een mbo-opleiding niveau 2/3. Na afronding van de opleiding heb je een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld, zodat je als allrounder aan de slag kunt of je verder kunt specialiseren. Je krijgt theorievakken en beroepsgerichte vakken, waardoor je bijvoorbeeld kunt starten als junior teler of teamleider. De doorgroeimogelijkheden zijn enorm.

Informatieavond

De werving voor studenten en deelnemende organisaties is momenteel in volle gang. Op 22 september organiseren de aanjagers een informatieavond voor bedrijven van 17.00 tot 19.00 uur in het World Horti Center. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen, bijdragen aan de opzet van de opleiding of de voorlichting bijwonen. Meer informatie over het BBL-traject is te lezen op de website.

Terug naar het nieuwsoverzicht