LIFE College

Voeding & Productie

Een zak chips, een blikje frisdrank of een pak melk… alle voedingsmiddelen die jij eet of drinkt, worden eerst bereid en verpakt. Er zit een hele keten van bedrijven achter, waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. In de opleiding Voeding & Productie leer je van alles over het bereiden en verpakken van voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij let je op smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid.

BOL/BBL niveau 2 en 3

Kies jij voor een opleiding met baanzekerheid? Ga dan voor de opleiding Voeding & Productie! In deze opleiding leer je van alles over de bereiding van voeding in de voedingsmiddelenindustrie. De opleiding Voeding & Productie is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld. We noemen de samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!

Meld je aan!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Voeding & Productie kan je doen op mbo-niveau 2 en 3. Je hebt binnen 2 of 3 jaar je diploma.

Je wordt opgeleid tot…

Je wordt opgeleid tot Medewerker voeding & technologie (niveau 2) of Vakbekwaam medewerker voeding & technologie (niveau 3).

Toelatingseisen

Als je minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg (bbl) hebt, mag je naar een mbo-opleiding op niveau 2. Als je minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) hebt, mag je naar niveau 3.

De opleiding Voeding & Productie is iets voor jou als:

  • je passie hebt voor voeding en de productie ervan;
  • je praktisch bent ingesteld;
  • je graag direct een baan wilt na je opleiding.

Wat kost deze opleiding?

Op het mbo zijn er twee soorten kosten: lesgeld (bedrag dat je aan de overheid betaalt) en schoolkosten.

Lesgeld
Als je bij aanvang van de opleiding 18 jaar of ouder bent, of je bent gehuwd (of gehuwd geweest), dan ben je als student lesgeldplichtig. Klik hier voor de actuele hoogte van het lesgeld.

Schoolkosten
Schoolkosten zijn de kosten die je maakt voor o.a. boeken, eventuele werkkleding en materialen. Boeken bestel je zelf. Vraag op de Open Dagen naar de schoolkosten die daarnaast voor jouw opleiding gelden.

Optionele kosten
Er zijn ook kosten die je maakt voor onderdelen van je opleiding die niet verplicht zijn om je diploma te halen. De kosten hiervan zijn niet verplicht. Voor jouw opleiding geldt: ca. 79,- euro voor het VCA-examen, 35,- euro voor de schoolreis en 25,- euro voor het klassenuitje.

Na mijn diploma!

Als je klaar bent met de opleiding, kan je meteen aan de slag bij één van de voedingsmiddelenbedrijven in de buurt, zoals bijvoorbeeld de bedrijven van de Food Innovation Academy. Je kunt dan aan de slag als productiemedewerker. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen op een hoger niveau van de opleiding.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) of de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Kies je voor de BOL, dan ga je voltijd naar school en combineer je dat met stage. Ga je voor de BBL, dan combineer je 1 dag school met minimaal 20 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Als je voor BBL kiest, moet je voordat je opleiding start eerst zelf een baan vinden.

Wat doe je in de les?

De opleiding is praktijkgericht. Je leert dus niet alleen maar theorie, maar bent ook veel bezig in de praktijk! Je leert van alles over:

  • bereiden van voeding in de voedingsmiddelenindustrie;
  • verpakken en opslaan van voeding;
  • werken aan projecten van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie;
  • werken volgens regels van kwaliteit en voedselveiligheid;
  • werken met apparatuur en machines voor voedselbereiding;
  • veilig en hygiënisch werken.

Vakken tijdens deze opleiding

Je krijgt onder andere de volgende vakken:

  • Grondstof en product
  • Chemie
  • Hygiëne en kwaliteit
  • Communicatie
  • Bedrijfsbezoeken
  • Project supermarkt
  • Voedselproductie / Foodlaboratorium
  • Consument / sensorisch laboratorium
  • Receptuur en etiket
  • Voedselveiligheid
  • Verpakken
  • Procestechniek
  • Project allergenen
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap