MBO LIFE College

Mbo- Food & Lifestyle stagiaires maken kinderen tot ‘Superchefs’

Vier mbo-studenten van de opleiding Food & Lifestyle van Lentiz | mbo LIFE College hebben een mooie bijdrage geleverd aan het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen. Tijdens een stage bij welzijnsorganisatie Dock (Rotterdam) hebben zij een serie recepten uitgewerkt voor gezonde lekkernijen voor kinderen en bijgedragen aan kookworkshops "Superchefs" voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De stagiaires genoten ervan om kinderen spelenderwijs nieuw voedsel te laten ontdekken. Het resultaat? Een een bredere smaakontwikkeling bij kinderen!

Dan lust ik het niet!

De Food & Lifestyle stagiaires werkten de ‘gezonde recepten’ uit, begeleid door Kinderpraktijk Bimbi. Ze vergaren meer informatie over de herkomst van voedsel en over de vitaminen, maar ook hoe je met kinderen omgaat. Dan kunnen de Superchef-workshops van start gaan. Stagiaire Iris van Beek vertelt over haar leerproces bij DOCK: “We zochten verschillende manieren om de kinderen meer te leren over de suikervervangers die we hadden gekozen voor de gerechtjes. Maar als we er van tevoren over vertelden, haakten de kinderen al af. Kwamen er reacties als: ‘dan lust ik het niet’. In het begin vond ik het lastig hen op de juiste manier te bereiken, maar door wat handige tips van de praktijkopleiders ging het steeds beter. We leerden we op een speelse manier informatie te delen over gezonde voeding”.

Ongemerkt in aanraking komen met meer smaken

De kinderen waren druk in de weer met de eigen taakjes als het afmeten van de ingrediënten, het roeren, maar ook het leren proeven van het soms nieuwe eten. Daardoor komen ze ongemerkt in aanraking met meer smaken. Iris vervolgt: “De dadel-banaanmuffin was erg in trek met de lichtzoete smaak. Alleen vond één van de meisjes banaan niet lekker. Ze deed het door het gerechtje heen volgens het recept en ik vroeg haar om de mix te keuren. De vork stak ze in haar mond, keek me met een grote glimlach aan en zei: ‘ík proef helemaal geen banaan!’ Dat vond ik leuk om mee te maken. Ik kan kinderen gezonde dingen ongemerkt leren eten, ondanks dat ze in eerste instantie ‘nee’ zeggen. Het bleek dat ze sommige nieuwe ingrediënten zèlfs erg lekker vonden.“

 

Koken kan rustgevend zijn voor kinderen, quality time

Manager Niels van Kuijen: “Normaliter krijgen de ouders na iedere workshop live informatie over het thema van de week en worden ze in het DOCK-restaurant uitgenodigd ter afsluiting van ‘Superchefs’. Dit kon niet vanwege de Corona-maatregelen en is hier iets op bedacht”. Iris zegt hierover: “Omdat we de ouders wilden bereiken, maakten we flyers met informatie over budget koken en over de suikers”. Alles is verzameld in een receptenboekje met de adviezen over ‘thuis koken met kinderen’ en de voordelen die dit kan hebben. Samen koken is quality time, het kan rustgevend zijn voor kinderen en het ongemerkt proeven werkt goed.


Voedselverhalen en koken, hier gaan we meer door

Sociaal Cultureel Werker Jos Jonkergouw van DOCK organiseert de kookworkshops. “We zien dat de kinderen ervoor open staan om meer over de voedselverhalen en het koken te leren. Ze vinden het leuk om te doen en kunnen het geleerde weer aan hun ouders doorgeven. Door de samenwerking met de Food & Lifestyle studenten en Kinderpraktijk Bimbi kregen de workshops meer inhoud,” aldus Jos. “Met Lentiz | LIFE College gaan we volgend schooljaar door.” Iris zegt tot slot: “Van deze leuke stage heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld dat je geduld moet hebben en moet doorzetten. Later wil ik zeker doorgaan met voorlichting geven en het helpen van mensen met voeding”.

Terug naar het nieuwsoverzicht