MBO LIFE College

Food

Een zak chips, een blikje frisdrank of een pak melk… alle voedingsmiddelen die jij eet of drinkt, worden eerst bereid en verpakt. Er zit een hele keten van bedrijven achter, waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. In de opleiding Food leer je van alles over het bereiden en verpakken van voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij let je op smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid. De opleiding is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld. We noemen deze samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!
Student Food in kaasfabriek

BOL niveau 1/BOL/BBL niveau 2

Kies jij voor een opleiding met baanzekerheid? Ga dan voor de opleiding Food! In deze opleiding leer je van alles over de bereiding van voeding in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij let je op smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid.

Meld je aan!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Food kan je doen op mbo-niveau 1 en 2. Je kunt binnen een jaar je diploma behalen.

Je wordt opgeleid tot…

Je wordt opgeleid tot Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (niveau 1, opleidingscode 25252) of Medewerker voeding & technologie (niveau 2, opleidingscode 25460).

Toelatingseisen

Als je minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg (bbl) hebt, mag je naar een mbo-opleiding op niveau 2. Als je minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) hebt, mag je naar niveau 3.

De opleiding Food is iets voor jou als:

  • je passie hebt voor voeding en de productie en bereiding ervan;
  • je het leuk vindt om in de keuken te staan;
  • je praktisch bent ingesteld;
  • je graag direct een baan wilt na je opleiding;
  • je interesse hebt in techniek en productie.

Wat kost deze opleiding?

Op het mbo zijn er twee soorten kosten: lesgeld (bedrag dat je aan de overheid betaalt) en schoolkosten.

Lesgeld
Als je bij aanvang van de opleiding 18 jaar of ouder bent, of je bent gehuwd (of gehuwd geweest), dan ben je als student lesgeldplichtig. Klik hier voor de actuele hoogte van het lesgeld.

Schoolkosten
Schoolkosten zijn de kosten die je maakt voor o.a. boeken, eventuele werkkleding en materialen. Boeken bestel je zelf. Vraag op de Open Dagen naar de schoolkosten die daarnaast voor jouw opleiding gelden.

Optionele kosten
Er zijn ook kosten die je maakt voor onderdelen van je opleiding die niet verplicht zijn om je diploma te halen. De kosten hiervan zijn niet verplicht.

Na mijn diploma!

Als je klaar bent met de opleiding, kan je meteen aan de slag bij één van de voedingsmiddelenbedrijven in de buurt, zoals de bedrijven van de Food Innovation Academy. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als productiemedewerker. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen op een hoger niveau.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) of de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Kies je voor de BOL, dan ga je voltijd naar school en combineer je dat met stage. Ga je voor de BBL, dan combineer je 1 dag school met minimaal 20 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Als je voor BBL kiest, moet je voordat je opleiding start eerst zelf een baan vinden.

Wat doe je in de les?

De opleiding is praktijkgericht. Je leert dus niet alleen maar theorie, maar bent ook veel bezig in de praktijk! Je krijgt praktijklessen in het technologisch centrum van de Food Innovation Academy. Je leert van alles over:

  • bereiden van voeding;
  • verpakken en opslaan van voeding;
  • werken volgens regels voor kwaliteit en voedselveiligheid;
  • werken met apparatuur en machines voor voedselbereiding;
  • veilig en hygiënisch werken.

Vakken tijdens deze opleiding

Je krijgt onder andere de volgende vakken:

  • Grondstof en product
  • Chemie
  • Hygiëne en kwaliteit
  • Communicatie
  • Bedrijfsbezoeken
  • Project supermarkt
  • Voedselproductie / Foodlaboratorium
  • Consument / sensorisch laboratorium
  • Receptuur en etiket
  • Voedselveiligheid
  • Verpakken
  • Procestechniek
  • Project allergenen
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap