Oud-student Esmée Snel vertelt

Esmée is Inspecteur Handhaving bij Rijkswaterstaat (RWS)

Esmée Snel liep in het laatste jaar van de opleiding Inspecteur Leefomgeving stage bij Rijkswaterstaat Zee & Delta. Dit beviel bij beide partijen. Na haar Proeve van Bekwaamheid werd ze meteen aangenomen. Een vliegende start op de arbeidsmarkt!

Waarom koos je voor de opleiding Inspecteur Leefomgeving?

“Ik heb eerst de niveau 3-opleiding ‘Handhaving, Toezicht en Veiligheid + politie’ gevolgd. Ik heb toen stagegelopen bij milieuhandhaving. Toen ik deze opleiding had afgerond, was er helaas geen plek voor mij en moest ik verder zoeken. Omdat ik toen nog niet toe was aan het ‘grote-mensen-werk’, zocht ik naar opleidingen die te maken hadden met milieu én handhaving. Ik ben toen uitgekomen op de opleiding ‘Inspecteur Leefomgeving’ op het Lentiz | LIFE College.”

Wat doe je als toezichthouder bij Rijkswaterstaat?

“Ik houd mij bezig met interne zaken zoals het zaaksysteem,
materialen bestellen en andere kleine facilitaire werkzaamheden. Daarnaast voer ik controles uit bij bedrijven die bijvoorbeeld een vergunning hebben conform de Waterwet.”

Wat maakt je werk bij Rijkswaterstaat leuk?

“Iedere dag is anders. Sommige dagen zijn enorm druk en krijg je de ene na de andere vraag of melding. Andere dagen heb ik weer meer de tijd om het zaaksysteem
op orde te krijgen. Maar het leukste van het werk zijn mijn collega’s. Het ene moment kan ik uren over wet– en regelgeving sparren of vragen stellen en het andere moment is het gewoon even rustig en een lolletje maken. Er is hier een hele prettige werksfeer.”

Wat denk je dat er in de toekomst verandert in de sector?

“Ik denk dat het milieu een steeds grotere rol gaat spelen in
ons dagelijkse leven. Met de nieuwe Omgevingswet gaan we meer samenwerken met ketenpartners. Ik denk dat we daardoor een completer beeld krijgen van wat er waar aan de hand is.”

Ik denk dat het milieu een steeds grotere rol gaat spelen in ons dagelijks leven.

Over Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat (RWS) is de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier wordt gewerkt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. De missie: een land dat beschermd is tegen overstromingen, waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar mensen vlot en veilig van A naar B kunnen.

Naar informatie over de opleiding Inspecteur Leefomgeving