MBO Westland en Hbo Inholland bundelen krachten in All Climate Greenhouse

Woensdag 12 februari 2020 heeft de eindpresentatie van het eerste onderwijsproject in de All Climate Greenhouse plaatsgevonden. Studenten van de examenklas Horti Technics & Management van Lentiz|MBO Westland hebben samen met studenten van Hbo Inholland hun bevindingen over de teelt van troscherrytomaten van het ras Xavy gepresenteerd.

In de bijzondere kas in het World Horti Center te Naaldwijk is van september 2019 t/m januari 2020 onder geconditioneerde omstandigheden geteeld. Dit houdt in dat de kas elektrisch is verwarmd en via een warmtepomp is gekoeld en ontvochtigd.

Het unieke van de All Climate Greenhouse is dat het eigenlijk twee kassen zijn: een grote kas als buitenschil met daarin een wat kleinere kas met twee afdelingen. In de buitenste kas kan een (sub)-tropisch klimaat nagebootst worden, waarna in de binnenste kas gekeken kan worden hoe in dat klimaat de teelt van diverse gewassen geoptimaliseerd kan worden.

Gedurende het onderwijsproject hebben de studenten advies gekregen van oa. van der Knaap Groep, Hortilux, Axia en Bom Group. Daarnaast heeft Biobest Group mede zorgdragen voor biologische gewasbescherming en Groen Agro Control voor de bemestingsanalyses. Dit alles met ondersteuning van Demokwekerij Westland.

Vernieuwend in het project is dat zowel mbo- als hbo-studenten in één projectomgeving hebben samengewerkt. Het project is een voorbeeld van hoe Lentiz een onderwijsconcept ontwikkelt dat studenten laat leren via praktijkonderzoek gekoppeld aan de theorie. En waarbij partners van het World Horti Center direct betrokken zijn bij de uitvoering van het onderwijs. Samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven maakt betekenisvolle leersituaties mogelijk voor studenten.  Daarmee worden de innovatieve werknemers van de toekomst opgeleid bij Lentiz I MBO Westland.

Terug naar het nieuwsoverzicht