Dean Zuidgeest, 23 jaar

‘Ik ben opgegroeid in een tuinbouwbedrijf. Toen ik op het punt stond om te kiezen voor een vervolgopleiding wist ik in eerste instantie niet goed wat ik wilde gaan doen. Ik vond het best lastig om op jonge leeftijd al die keuze te maken. Ik heb verschillende opleidingen bekeken en bezocht. Mijn interesse in de tuinbouwsector was altijd al wel groot. Na een bezoek aan de opleiding Lentiz | Horti Technics & Management was het voor mij duidelijk: dit wilde ik gaan doen!

Een absolute toevoeging van deze opleiding vind ik de (buitenland) stages. Naast een aantal stages in Nederland heb ik stagegelopen in Oostenrijk en deelgenomen aan een uitwisselingsproject in Denemarken. Hier heb ik op een schoolcampus een cursus gevolgd rondom gewasbescherming. Ik vond het daarnaast gaaf dat we bijna wekelijks met de gehele klas op bedrijfsbezoek gingen. We waren overal welkom en het voegde enorm veel toe aan hetgeen waar we op school mee bezig waren. Tot slot heb ik veel plezier beleefd aan het teeltproject dat we hebben gedaan. We hebben zelf bonen geteeld in de kas en we mochten (bijna) alles zelf alles doen. Je leert hierdoor echt zelf telen en het geeft je een exclusieve inkijk in hoe het te werk gaat in de kasteelt.

Na mijn opleiding bij Lentiz ben ik gestart aan de HAS in Den Bosch bij de opleiding Tuin en Akkerbouw. Deze opleiding is gespecialiseerd in het teeltgedeelte/ biologie en hier wilde ik graag meer verdieping in. Vorig jaar heb ik mijn minor gedaan in Canada en momenteel ben ik druk bezig met mijn afstudeerproject. Dankzij mijn afstudeerprofiel Topklas Ondernemen, heb ik de mogelijkheid om af te studeren bij mijn eigen onderneming: de Kurkuma Store. De Kurkuma Store is ontstaan doordat mijn vader en broer kurkuma bloemen telen. Dit is een echte niche markt; in Nederland wordt er maar 1ha kurkuma bloemen geteeld. De Kurkuma Store is een webshop waar ik boeketten direct verstuur naar de consument. Pas als de bestelling wordt geplaatst, worden de bloemen geplukt en het boeket de volgende werkdag in heel Nederland thuisbezorgd en lokaal nog dezelfde dag: vers uit eigen kas dus! Voor mijn afstudeerstage houd ik mij bezig met het hele proces. Van ondernemingsplan tot verwerking van de boeketten en van marketing tot bouwen van een webshop. Mijn doel is om de webshop steeds meer te professionaliseren en hier na mijn studie mee door te gaan.’

Lees meer verhalen van oud-studenten