Voeding & Productie

Een zak chips, een blikje frisdrank of een pak melk… alle voedingsmiddelen die jij eet of drinkt, worden eerst bereid en verpakt. Er zit een hele keten van bedrijven achter, waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. In de opleiding Voeding & Productie leer je van alles over het bereiden en verpakken van voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij let je op smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid.

Inschrijven

Wil jij aan de slag in de voedingsmiddelenindustrie? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Voeding & Productie. Vul samen met je ouders/verzorgers het inschrijfformulier in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Voeding & Productie kan je doen op mbo-niveau 2 en 3. Je hebt binnen twee of drie jaar je diploma.

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker voeding en technologie (niveau 2, crebonummer 25460) of Vakbekwaam medewerker voeding & technologie (niveau 3, crebonummer 25461).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Als je klaar bent met de opleiding, kan je meteen aan de slag bij één van de voedingsmiddelenbedrijven in de buurt, zoals bijvoorbeeld de bedrijven van de Food Innovation Academy. Je kunt dan aan de slag als productiemedewerker. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen op een hoger niveau van de opleiding.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) of de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Kies je voor de BOL, dan ga je voltijd naar school en combineer je dat met stage. Ga je voor de BBL, dan combineer je een dag school met minimaal 20 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Als je voor BBL kiest, moet je voordat je opleiding start eerst zelf een baan vinden.

Wat doe je in de les?

De opleiding is praktijkgericht. Je leert dus niet alleen maar theorie, maar bent ook veel bezig in de praktijk! Je leert van alles over:

 • bereiden van voeding in de voedingsmiddelenindustrie;
 • verpakken en opslaan van voeding;
 • werken aan projecten van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie;
 • werken volgens regels van kwaliteit en voedselveiligheid;
 • werken met apparatuur en machines voor voedselbereiding;
 • veilig en hygiënisch werken.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Communicatie
 • Kwaliteitszorg en voedselveiligheid
 • Laboratoriumwerkzaamheden
 • Loopbaan & burgerschap
 • Voeding praktijk
 • Voeding theorie
 • Project allergenen
 • Procestechniek
 • Receptuur en etiket

Deze opleiding volg je aan:

LIFE College

Lentiz | LIFE College is een school voor vmbo, mavo én mbo. LIFE College is anders dan alle andere scholen. Bij ons op school draait het om het talent van de leerlingen. Wij laten leerlingen ontdekken waar zij goed in zijn en wat zij leuk vinden, in een veilige leeromgeving. Leerlingen kunnen na het vmbo doorstromen naar ons mbo in hetzelfde schoolgebouw.

Alles over LIFE College

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.

Voeding & Kwaliteit

Wil je een bijdrage leveren aan een gezonde wereld, door te werken aan voedselveiligheid en voedselkwaliteit? Kies voor de opleiding Voeding & Kwaliteit!

Voeding & Technologie

Wil jij werken bij een van de vele bedrijven die achter die zak chips of dat blikje cola zitten? Waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd? Kies voor de opleiding Voeding & Technologie!

Food & Lifestyle

Wil jij mensen helpen gezonder te leven? Dan is Food & Lifestyle iets voor jou! In deze brede opleiding leer je van alles over voeding, beweging en coaching.

Masters of Food

Welke voeding is geschikt voor de verschillende doelgroepen en hoe kun je hen voorlichten én overtuigen om de beste keuzes te maken voor hun gezondheid? Word een ‘Master of Food’!