Stappenplan studiekeuze

1) Wat vind je leuk en belangrijk om te doen? Waar wil je moeite voor doen?
Ga eens na bij jezelf waar je blij van wordt (neem hier de tijd voor).


2) Waar ben je goed in volgens jezelf of anderen? Of... waar zou je juist goed in willen worden?
Heb je nog geen idee wat je wilt, doe dan eens een studiekeuzetest. Mogelijk biedt dat aanknopingspunten.


3) Welke opleidingen hebben je interesse of passen bij de uitkomst van stap 1 en 2?
Verdiep je allereerst niet alleen in "leuke" opleidingen, maar ook in opleidingen die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Je wilt immers werk kunnen vinden straks. Bezoek daarom www.kansopwerk.nl. Verdiep je dan in de verschillende beroepen waar je de punten uit stap 1 en 2 kunt terugvinden. Die beroepen kunnen best erg ver uit elkaar liggen. Voorbeeld: je bent creatief of vindt het leuk om creatief bezig te zijn. Daarbij past de opleiding tot grafisch vormgever, maar ook de opleiding tot banketbakker, edelsmid of bloemist. En zo zijn er vast nog veel meer!


4) Kijk welke scholen de opleiding(en) van jouw keuze aanbieden en wat de kans op werk is na het behalen van dit diploma
Bezoek bijvoorbeeld www.bekijkjetoekomstnu.nl en kijk welke scholen dit zijn.

Op www.mbostad.nl kun je opleidingen ook onderling vergelijken (Studie in Cijfers) en ontdekken wat de kans op stage en werk is.


5) Bezoek de websites van die scholen
Zoek naar de opleidingsinformatie die de verschillende mbo's aanbieden over de opleidingen die je leuk lijken.


6) Kijk op welke locaties de opleiding(en) aangeboden worden
En bedenk wat je zoekt in een locatie. Waar voel jij je prettig bij? Dicht bij huis/ver weg, grote/kleine school etc.


7) Ga de sfeer proeven!
Bezoek de open dagen van verschillende scholen en laat je rondleiden binnen de opleiding(en). Hier vind je alle data en tips over vragen die je kunt stellen. Praat niet alleen met docenten in die school, maar vooral ook met studenten! Bereid je goed voor op de open dag! Hoe beter je weet wat JIJ nodig hebt om te kunnen kiezen (of waar je over twijfelt) hoe meer je leert van de open dag.
Sommige scholen bieden de mogelijkheid een schooldag mee te lopen of te proefstuderen. Dé manier om te ontdekken of de school en de vakken bij jou passen. Je moet daarvoor wel verlof aanvragen bij de afdelingscoördinator.


8) Meld je op tijd aan
Ben je eruit? Meld je dan zo snel mogelijk, maar in elk geval vóór 1 april aan. Zo voorkom je teleurstelling dat de opleiding van je keuze geen plaats meer heeft. Je kunt het beste voor twee studies aanmelden. Zo ligt er altijd een plan B klaar voor het geval dat je niet wordt toegelaten of als je je bedankt. Aanmelden betekent niet automatisch dat je geplaatst bent, er volgt eerst nog een verplichte intake.