PROFIEL Techniek

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarktverwachtingen in de techniek zijn goed. In de wereld van techniek werken ontzettend veel verschillende mensen en is daarom heel breed, divers en gevarieerd. Misschien ben jij zit er voor jou ook wel een richting bij, al had je in eerste instantie niet bij deze sector stilgestaan. Kijk daarom een op www.youtech.nl om te zien wat voor beroepen er eigenlijk allemaal in de techniek zijn!

Er zijn duizenden techneuten nodig op alle opleidingsniveaus voor werk dat niet door een computer of robot kan worden overgenomen. 

Ook voor oude ambachten zoals goudsmid is een grote markt, gemoderniseerd door 3D-printing, laseren en nog meer moderne technologie.

 

 

Testen

Welk techniektype ben jij? Doe de BètaMentality-test van www.techniektalent.nu

Aantal vragen: 7 ► invultijd 3 minuten

Is werken met techniek iets voor jou? De wereld van techniek is heel breed. Van water en energie tot creatief en ontwerpen, en van vervoer tot voeding, overal vind je techniek terug. En daar horen gevarieerde banen bij. Is een technische opleiding iets voor jou? En wil je ontdekken wat voor techniektype jij bent? Doe dan snel de test!

 

Op www.roc.nl vind je een interesse- en een vaardigheidstest specifiek voor de technische sector. Misschien help de test jou te ontdekken welke technische richting het beste bij jou past!

Capaciteitentest techniek: Is techniek iets voor jou?

Aantal vragen: 32 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

Met deze test kun je erachter komen of je technisch en analytisch inzicht hebt. 


Beroepenrichter techniek

Aantal vragen: 16 ► Invultijd: 5 minuten

De testuitslag geeft weer welke technische beroepsrichting het beste bij jou past. Ook zie je welke opleidingen aansluiten bij deze beroepsrichting (of richtingen).

 

Er is de site www.youtech.nl: een interactieve website en gratis magazine boordevol games, gadgets, techniek-weetjes, leuke interviews, blogs en acties. Laat je verrassen door de 7 uiteenlopende richtingen die  techniek te bieden heeft:

 • onze planeet
 • voeding & gezondheid
 • menselijk lichaam
 • verkeer, transport & (ruimte-)vaart
 • creatief & ontwerpen
 • geld & handel
 • wetenschap & ontdekken

 

 

Informatie over opleidingen in de ict, kun je bijvoorbeeld vinden op www.loketmboict.nl. Ook de site www.vhto.nl is een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in ict. Daarnaast biedt deze site informatie over opleidingen in bètawetenschap en techniek.

 

Sites

Naast de sites www.mbostad.nl en www.bekijkjetoekomstnu.nl en andere sites die helpen een beeld te krijgen van beroepen, zijn er verschillende sites aan te raden als je geïnteresseerd ben in een technische opleiding. 


 

De site van Defensie is interessant als je na jouw technische opleiding bij de Marine of Luchtmacht aan de slag wilt. Als je in aanmerking komt voor een leerovereenkomst, dan betaalt Defensie jouw studiekosten en ben je zeker van een baan! Kijk op www.werkenbijdefensie.nl.

 

De mbo-vakschool HMC biedt opleidingen op het gebied van hout, meubel en interieur. Zij hebben op Youtube 3 informatieve filmpjes geplaatst met inhoudelijke informatie over de opleidings- en beroepsmogelijkheden.


Dan is er voor meisjes in de techniek er een speciale site www.spiegelbeeld.net. Ook de site www.vhto.nl is een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in techniek, bètawetenschap of ict.


En kijk verder voor brede informatie over deze sector op www.techniekinbeeld.nl, en www.metalent.nl
Voor gezondheidstechnische beroepen en ambachten kijk je op www.svgb.nl .
Voor beroepen en opleidingen op het gebied van motorvoertuigen, carrosserie- en tweewielertechniek kijk je op www.vocar.nl/leerlingenwww.passionforpower.nl en www.gekvanautos.nl.


Lentiz technische opleidingen

De Lentiz onderwijsgroep sluit in het opleidingsaanbod sterk aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt in het Westland en de Greenport als geheel. Ontdek het complete aanbod op www.mbolentiz.nl.

 

Hieronder staat een overzicht van onze technische opleidingen op mbo-niveau 3 en 4:


Lentiz Greenport - MBO Westland:

 • Horti Technics & Management
 • Watermanagement
 • Assistent bedrijfsleider glastuinbouw


Lentiz Maasland:

Outdoor

 • Groen, grond en infra (loonwerk)


Lentiz Life College:

 • Inspecteur Leefomgeving (niveau 4+)
 • Food (industrieel)


Bezoek www.mbolentiz.nl om via de opleidingszoeker te ontdekken welke mbo-opleiding Lentiz in de buurt aanbiedt die bij jou past!


MBO Westland

Wil je weten welke technische opleidingen er binnen MBO Westland worden verzorgd? Breng dan eens een bezoek aan de site:  www.mbo-westland.nl.


Kans op werk

Tot slot is het verstandig vooraf een beeld te vormen van de kans op werk in een bepaalde sector en of specifiek beroep. Meer informatie hierover vind je op  www.kansopwerk.nl.


Veel succes!