Tips voor ouders

Sommige kinderen weten al jaren wat zij later willen worden. Anderen hebben meer moeite met kiezen. Zeker als het gaat om lange-termijnkeuzes. Dit komt mede doordat het brein van kinderen in deze leeftijd nog niet voldoende in staat is verbanden te leggen tussen het kiezen van een opleiding en de gevolgen daarvan voor hun eigen toekomst te overzien. Bovendien zijn vmbo-leerlingen in Nederland nog erg jong op het moment dat zij deze belangrijke keuze moeten maken. Omdat ouders/verzorgers in dit hele proces voor jongeren de belangrijkste personen zijn, vindt u wat handvatten om de begeleiding samen met school stap voor stap vorm te geven.


Begrip en communicatie zijn sleutelwoorden in het studiekeuzeproces van ieder kind. Het is belangrijk om regelmatig over kwaliteiten van het kind en de toekomst van hem/haar te praten. Dit is nodig om tot goede keuzes te kunnen komen. Zowel als het gaat om de sector/het vakkenpakket in het vmbo als om de vervolgopleiding na het examen. 

 

Het stripboek studiekeuze

Het Studiekeuze Stripboek is gemaakt voor studiekiezers en hun ouders. Bij elke stripafbeelding staan 5 tips en, voor wie wil, een verdiepend artikel. De makers hebben op basis van hun ervaring gefocust op hbo/universiteit, maar bijna alle onderwerpen zijn ook relevant voor mbo'ers in spé waardoor ik besloten heb het hier te delen.

 

De onderwerpen die in het boekje worden aangehaald zijn:

Nadenken over jezelf

Tips voor ouders bij bezoeken van een open dag

Toekomstdenken

(Online)  proefstuderen

Gaan studeren?

Op welk niveau ga ik studeren?

Een studie kiezen?

De decaan

Welk interessegebied past bij mij?

Studiekeuzecheck, hoe werkt dat? (hbo/wo)

Ieder jaar 60 studiepunten (hbo/wo)

Geslaagd! Vijf tips voor de zomer

 

Met dank aan Hermien van Miltenburg, Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research.

 

Loopbanen veranderen

Houdt tot slot voor ogen dat loopbanen van individuen in het verleden redelijk vast lagen: na een opleiding koos je uit een aantal beroepen en kwam je in een baan terecht waarin je vaak tot het einde van je loopbaan bleef.

 

Tegenwoordig is studiekeuze vooral een startpunt in een loopbaan. Daarvanuit begin je je loopbaan, en wordt zal je meerdere malen heroverwegen, verdiepen op bijschaven. Bovendien ontstaan er in de (nabije) toekomst beroepen die we nu nog niet kennen, en verdwijnen er functies die nu nog bestaan waardoor beweging in de loopbaan noodzakelijk kan blijken. Wie had 10 jaar geleden gehoord van een bitcoinhandelaar, een drone-operator of een 3d-printspecialist...?

 

Kies daarom een opleiding die nu bij je past. Het kiezen van een beroep is tijdens je studie een volgende stap.