Cursus & Consult
Motorkettingzaag NKC-certificaat

Als je in ‘t groen werkt maak je ’t verschil

In het prachtige Hazerswoude-Dorp raken we in gesprek met Arie-Jan Prins. Sinds 2020 is hij programmamedewerker bij: ‘De Groene Motor’, van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Arie-Jan houdt van mensen en van de natuur. Bij De Groene Motor komt dit allemaal samen. Hij werkt met mensen, voor mensen, in de natuur, voor de natuur.

Van groen naar zorg naar groene zorg

De carrière van Arie-Jan begon na zijn hoveniersopleiding in het groen. Na zijn stage werkt hij een tijdje in de bosbouw. Wat al snel opvalt is dat hij de sociale kant in dit individuele vak mist. Hij mist de sociale contacten en besluit terug te gaan naar school. Arie-Jan kiest voor een studierichting waar de mens centraal staat. Hij volgt de SPW-opleiding (Sociaal Pedagogisch Werk). Achteraf is dit een geweldige move geweest. Want zo komt uiteindelijk zijn liefde voor groen samen met een baan in de zorg.

Nadat hij een paar jaar als ambulant medewerker bij Pameijer werkt krijgt hij in 2012 de kans om met behulp van collega’s en cliënten een ontmoetingstuin/ beschermde werkplek te bouwen. De liefde voor groen wakkert weer aan en als hij 1,5 jaar geleden de vacature bij De Groene Motor ziet dan weet hij wat hem te doen staat: Solliciteren!

Als mens kan je niet zonder natuur

De Groene Motor verbindt. Er werken mensen met een groen hart, er is aandacht voor de mens en voor de natuur. De natuur in Zuid-Holland staat onder druk maar Arie-Jan werkt samen met een team van enthousiaste en deskundige collega’s. Ze stoppen hun ziel en zaligheid in de gezamenlijke doelen. Eén daarvan is dat wij met zijn allen kunnen (blijven) genieten van die prachtige natuurgebieden. Het afgelopen jaar is maar weer eens extra duidelijk geworden hoe hard we die natuur nodig hebben. Als mens kunnen we niet zonder natuur.

Arie-Jan Prins groen werkt

Ondersteunen van groene vrijwilligers

Het doel van de Groene Motor is om alle vrijwilligers in het groen van de provincie Zuid-Holland te ondersteunen, adviseren, informeren en scholen. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie, het Zuid Hollands Landschap, de Nationale postcodeloterij en aan het project verbonden groene ondernemers.  De Groene Motor heeft een platform waarop vrijwilligersgroepen zich kunnen aanmelden. Op dit platform staat informatie over Arbo en veiligheid, handige tips bij vrijwilligerswerk en een jaarlijkse cursusagenda. Daarnaast kunnen vrijwilligers kosteloos gebruik maken van de gereedschap uitleen.

Arie-Jan ondersteunt als programmamedewerker de vrijwilligers(groepen). Hij brengt mensen met elkaar in contact en weet wat er speelt. Daarnaast organiseert hij de cursussen en coördineert de gereedschap uitleen. D.m.v. scholing zorgt De Groene Motor ervoor dat er veilig gewerkt wordt en dat vrijwilligers zich verder kunnen ontwikkelen. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend of amateuristisch, er wordt juist steeds gezocht naar verdere professionalisering binnen het vrijwilligerswerk.

"Je kan als opdrachtgever zelf de locatie bepalen en de vrijwilligers zitten in dezelfde cursusgroep"

Relevante, praktijkgerichte (bij)scholing op locaties in de regio

De samenwerking met opleider Lentiz | Cursus & Consult verloopt volgens Arie-Jan prettig en informeel. Hij vindt het een groot voordeel dat hij een vast contactpersoon heeft die goed bereikbaar is. Lentiz Cursus & Consult verzorgd de veiligheidstrainingen zoals werken met de bosmaaier, kettingzaag (NKC) en eenassige maaier. Het cursusaanbod en de wettelijke vereisten worden jaarlijks doorgenomen zodat er altijd volgens de actuele wet- en regelgeving gewerkt wordt. Het cursusaanbod zal in de toekomst verder uitgebreid worden.

Een incompany cursus heeft een aantal belangrijke voordelen volgens Arie-Jan. Je kan als opdrachtgever bijv. zelf de locatie bepalen en de vrijwilligers zitten in dezelfde cursusgroep. Er worden daardoor veel ervaringen uitgewisseld en herkenbare situaties behandeld. Hierdoor is het geleerde heel praktijkgericht en dat past goed bij de doelgroep. De Groene Motor richt zich op het certificeren van de vrijwilligers in de provincie Zuid Holland en biedt elk jaar herhalingscursussen aan en nodigt de vrijwilligers uit voor de herhalingen. Dit heeft gedeeltelijk met aansprakelijkheid te maken maar ook met de visie dat regelmatig herhalen een krachtig instrument is in de professionele aanpak van natuurbeheer.

Vrijwilliger in het groen, je maakt echt het verschil

En dat is waar het team van De Groene Motor het voor doet. Ze zijn ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor het welzijn van de mens en de natuur. Ze leiden vrijwilligers op, ondersteunen ze op het gebied van veilig werken en ze lenen gereedschap uit.

Wil je meer weten? Kijk dan op Platform – Zelfdoen (zelfdoeninzh.nl).

Terug naar het nieuwsoverzicht