Cursus & Consult
communicatievaardigheden verbeteren

Communicatie vaardigheden verbeteren

Effectief communiceren is de sleutel tot succes in elk team of bedrijf. Vooral voor leidinggevenden is het essentieel om op een heldere en begrijpelijke manier te communiceren. Hier zijn enkele praktische tips om je communicatievaardigheden te verbeteren.

Actief luisteren

Communicatie gaat niet alleen over praten, maar vooral over luisteren. Door actief te luisteren begrijp je beter wat je team nodig heeft en speel je effectiever in op hun behoefte.

communicatievaardigheden verbeteren luisteren

Duidelijke instructies

Een eerste stap in het verbeteren van je communicatievaardigheden is het geven van heldere instructies. Vermijd jargon en zorg ervoor dat je boodschap niet verloren gaat in te veel details.
Stel je voor dat je een collega uitlegt hoe hij een nieuw stuk gereedschap moet gebruiken.

Moeilijke instructie:

“Neem de pneumatische schroefmachine en zorg ervoor dat de torsie is ingesteld op een koppel van exact 45 Newtonmeter, terwijl je de luchttoevoer reguleert met het ventiel aan de achterzijde.”

Heldere instructie:

“Pak die nieuwe schroevendraaier. Zet ‘m op stand 3. Als je de kracht wilt aanpassen, draai je aan het knopje achterop. En als je het niet zeker weet, gewoon vragen, oké?”

Met duidelijke instructies geef je iedereen de kans om zijn of haar werk goed te doen. Maar soms, zelfs met de beste instructies, gaat er iets mis. Dat is waar feedback om de hoek komt kijken.

Feedback geven

Wees open voor feedback van je team en leer hoe je op een positieve en opbouwende manier feedback kunt geven. Met constructieve feedback verbeter je de prestaties van je team.

communicatievaardigheden verbeteren feedback

Vermijd aannames

Ga er niet vanuit dat iedereen hetzelfde niveau van kennis of begrip heeft. Leg uit, vraag en verifieer om misverstanden te voorkomen.

Aanpassingsvermogen in communicatie

Niet iedereen communiceert op dezelfde manier. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je communicatiestijl aan te passen aan de behoeften van verschillende teamleden.

Non-verbale communicatie

Oogcontact, gebaren en gezichtsuitdrukkingen zijn net zo krachtig als woorden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je lichaamstaal en wat het kan overbrengen.

Investeer in een training

Volg de training effectief communiceren en verbeter in korte tijd je communicatievaardigheden. Deze training is speciaal bestemd voor medewerkers uit het middenkader die leidinggeven aan een team. Je krijgt praktische technieken en vaardigheden aangereikt om nog effectiever te werken. Je leert je rol als leidinggevende natuurlijker en zelfverzekerder in te vullen.

Verbeteren van je communicatievaardigheden in de praktijk

Doordat wij de unieke cultuur en uitdagingen van jouw sector begrijpen, bieden we geen ‘one-size-fits-all’ benadering. De voorbeelden komen rechtstreeks uit jouw dagelijkse praktijk. Zo zorgen we dat leren écht impact heeft.

 

Interesse in onze training effectief communiceren?

Ja, ik wil meer informatie - startdatum 18 september 2023
Terug naar het nieuwsoverzicht