Lentiz| Cursus & Consult - durf jij je om te scholen tot hovenier?

Durf jij je om te scholen tot hovenier?

Coby schoolde zich 5 jaar geleden om tot hovenier, ze volgde de VHG-branche opleiding tot vakbekwaam hovenier bij Lentiz | Cursus & Consult

Hovenier Coby aan het werk

Het is ondertussen al weer 5 jaar geleden dat de 59-jarige Coby Fransen het besluit neemt om te kiezen voor een baan waar ze gelukkig van wordt. Als docent stond ze 25 jaar voor de klas op een mbo-school. Totdat ze besluit zich om te scholen tot hovenier.

We nemen een kijkje op de prachtige locatie de Stadskruidentuin op de Kop van Zuid, waar Coby een blote-voetenpad voor kinderen aan het aanleggen is.

Lentiz| Cursus & Consult - durf jij je om te scholen tot hovenier?

Als ik later groot ben

Niet hobbymatig haar eigen tuintje bijhouden, maar als zelfstandig ondernemer werken in het groen. Dat is wat Coby wil.

Dat ze al ver voor dat eigen tuintje interesse voor het groen had, herinnerde ze zich eigenlijk helemaal niet meer. Totdat haar moeder vertelt dat Coby als 9-jarig meisje door het park liep, en toen al riep: “als ik later groot ben dan wil ik parken aanleggen waar je doorheen mag fietsen”!. Haar moeder heeft destijds zelfs nog aan iemand gevraagd hoe je zo iemand noemt en toen viel voor de eerste keer het woord hovenier. Haar eindopdracht tijdens de opleiding refereerde dan ook naar dat ene speciale park uit haar jeugd, het Euromast Park.

By Coby

Na het eerste jaar van de hoveniersopleiding gooit Coby het roer al rigoureus om. Ze neemt ontslag en ze start haar eigen bedrijf: By Coby. Het is geweldig dat ze er zoveel jaar later bewust voor kiest om zich om te laten scholen tot hovenier. Het beroep waar ze als klein meisje al van droomde.

Om haar vaardigheden verder te ontwikkelen gaat ze ook als stagiair aan de slag bij Educatieve tuin De Enk. Een mooie ervaring waar alles mocht, alles kon en waar ze superveel geleerd heeft. Ze raadt iedere zij-instromer aan om een stageplaats te zoeken, ook al is dit geen verplichting tijdens de opleiding.

“De deeltijdopleiding tot vakbekwaam hovenier/tuinontwerper van Lentiz | Cursus & Consult is echt een aanrader”, vertelt Coby. “Als je twijfelt ga dan gewoon eens kijken, de diversiteit in de groep is super. Er zijn cursisten die al werkzaam zijn in de sector, maar ook zij-instromers van verschillende leeftijden. Ik werd aan alle kanten geholpen als het even niet lukte, zowel door mede-cursisten, als door de enthousiaste docenten. Ik heb na de VHG-branche opleiding tot vakbekwaam hovenier al verschillende opdrachten uitgevoerd. Zowel aanleg/onderhoud als tuinontwerpopdrachten. De enorme variatie aan werkzaamheden maakt dat hovenier een geweldig beroep is”, vertelt Coby trots.

Herken jij je ook in Coby?

  • Ik vind het altijd al geweldig om in het groen bezig te zijn
  • ik wilde als kind eigenlijk al in het groen werken

Kom dan vrijblijvend een kijkje nemen op de informatieavond en laat je inspireren door onze vakdocenten.

Informatiebijeenkomst op 24 juni 2020 in Barendrecht
Lentiz| Cursus & Consult - durf jij je om te scholen tot hovenier?
Terug naar het nieuwsoverzicht