Vredespaleis - Hovenier

Hovenier van het Vredespaleis: Hoe word je dat als zij-instromer?

Vakbekwaam hovenier Mark van IJzendoorn (51 jaar) uit Sassenheim, heeft vroeger psychologie gestudeerd. Daarna heeft hij 13 jaar een eigen communicatie adviesbureau gehad. Hij had veel interim opdrachten, jaartje hier een paar maanden daar. Met zijn werk als communicatie adviseur, werkte hij altijd binnen. In de loop van de tijd is hij er helemaal klaar mee. Dit constateren is stap 1, maar iets heel anders gaan doen? Dat doe je natuurlijk niet zomaar.

Interesse in het groen

Mark woont in de bollenstreek en is van jongs af aan met groen bezig. Hij heeft diverse vakantie- en bijbaantjes o.a. bij plantenkwekers. Ook zijn eigen tuin onderhoudt hij graag. Zo ontstaat het idee om een opleiding tot vakbekwaam hovenier te gaan volgen.

Avondopleiding tot hovenier

In 2017 leest Mark op social media over een hoveniers-avondopleiding en neemt een besluit. Hij start met de VHG-brancheopleiding in Maasland. Tijdens het eerste jaar heeft hij nog gewoon zijn communicatie adviesbureau. Maar al snel is het voor Mark duidelijk. Dit is zijn passie en hij besluit er helemaal voor te gaan.

Keukenhof en Vredespaleis

Hij solliciteert op een vacature bij de Keukenhof en wordt gelijk aangenomen. Op dat moment, nu twee jaar geleden, start zijn hovenierscarrière. Tijdens de afgelopen twee jaar was hij in dienst bij de Keukenhof en verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin van Kasteel Keukenhof.

Sinds mei 2020 heeft hij een nieuwe baan. Hij werkt als hovenier in de tuinen van Het Vredespaleis in Den Haag. Mark geniet enorm van deze afwisselende baan. Samen met zijn collega’s zorgt hij dat dit historisch erfgoed bewaard blijft voor de toekomst. Hoe bijzonder is dit?

Carrière in het groen

Zijn nu al bijzondere carrièreverloop zegt veel over de mooie kansen die de groene sector biedt voor goed geschoolde mensen. Open een willekeurige vacaturesite en kijk zelf hoeveel vraag er is naar vakmensen. Zo heeft Mark zijn baan ook gevonden.

Doen!

De VHG-branche opleiding van Lentiz | cursus & consult gaf hem al snel de mogelijkheid een carrière-switch te maken. “Het is zeker niet altijd makkelijk, je moet er echt iets voor doen”,vertelt Mark. Denk je erover om in de groensector te gaan werken dan heeft Mark maar 1 advies: “gewoon DOEN. Je ontdekt snel genoeg of het echt bij je past en met de juiste motivatie en inzet lukt het jou ook. Je komt in een klas met gemotiveerde deelnemers en enthousiaste docenten. Hierdoor ontstaan echt leuke, blijvende contacten”.

Sinds 11 juli jl. mag Mark zich Vakbekwaam Hovenier noemen. Nu maakt hij graag weer wat meer tijd vrij voor zijn hobby’s. Dat gaan ze in de sportschool en op de golfbaan zeker merken!

Wil je Het Vredespaleis in Den Haag eens bezoeken? Plan je bezoek en/of lees hier alles over de mogelijkheden voor een leuk en bijzonder uitje in eigen land
Mark op de trap van Vredespaleis - Hovenier
Terug naar het nieuwsoverzicht