Cursus & Consult
Kas - kennismaken met de tuinbouw

Kennismaken met de tuinbouw?

Het is alweer 4,5 jaar geleden dat de 46-jarige Karen de Koning uit de Lier zich aanmeldt voor de opleiding: kennismaken met de tuinbouw (Algemene Tuinbouwkennis). We spreken, vanwege alle Corona maatregelen, online af. Karen is sinds 5 jaar de administratieve duizendpoot bij Syngenta R&D in de Lier. Deze afdeling van Syngenta is een veredelingslocatie waar vooral nieuwe rassen worden ontwikkeld. Zoals de teelten van tomaten, paprika’s, komkommers en sla. Denk hierbij aan nieuwe hoogwaardige rassen die naast de resistentie voor virussen en bacteriën ook minder water nodig hebben.

Vakjargon tuinbouw

Karen wilde graag kennismaken met de tuinbouw. Haar hoofdtaak bij tuinbouwbedrijf Syngenta is het verzorgen van verschillende hr-taken. Ook verricht ze werkzaamheden zoals: notuleren en facturen nakijken.

Dat notuleren was voor Karen de directe aanleiding om op zoek te gaan naar een opleiding Algemene Tuinbouwkennis. Ze heeft geen tuinbouwopleiding/achtergrond en begreep daardoor niet altijd het vakjargon. Hierdoor miste ze vaak de kern van het verhaal.

Ze zocht daarom naar een praktische basisopleiding in de glastuinbouw en vond deze via internet. Helemaal perfect bleek later, want de cursuslocatie van Lentiz | cursus & consult zit bij haar om de hoek.

Karen de Koning - kennismaken met de tuinbouw

Cursus algemene tuinbouwkennis

De cursus bestaat uit 6 lessen die hoofdzakelijk in de middagen plaatsvinden. Er waren destijds 9 deelnemers. Karen was de enige vrouw maar dat vond ze helemaal niet erg. Een groot pluspunt wat Karen betreft: alle deelnemers zijn gemotiveerde en enthousiaste mensen.  De lesstof is direct in de eigen praktijksituatie toepasbaar.

Sommige volgen de opleiding omdat zij carrière willen maken in de tuinbouw. Voor Karen was het een eerste kennismaking met de tuinbouwsector.

Fred Dukker (docent) heeft absoluut een passie voor de tuinbouw. Hij brengt de lesstof boeiend over.  Waardoor ook (voor Karen wat lastigere) vakken als scheikunde en techniek goed te volgen zijn. Met 2-3 uur zelfstudie per bijeenkomst is het prima te combineren met een baan/gezin.

Bedrijfsbezoeken

Wat ze vooral leuk vindt is dat ze in één keer de technische installaties ging herkennen die bij Syngenta in de tuin staan of hangen. Dat is letterlijk de theorie in de praktijk brengen. Daarnaast vindt ze de vele bedrijfsbezoeken die georganiseerd worden ook erg leerzaam. Ze bezochten een tuin die volledig was geautomatiseerd, een verpakkingslocatie, een tomatenbedrijf en een exportbedrijf van groenten of fruit. Zo maak je daadwerkelijk kennis met de tuinbouw. Karen beveelt de opleiding algemene tuinbouwkennis zeker aan, het heeft haar veel inzicht gegeven.

De opleiding algemene tuinbouwkennis, ook iets voor jou?

Helaas liep het contract van Karen op 1 augustus af en is ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Heb jij nog een vacature? Laat het ons weten, we brengen je graag in contact met deze spontane en leergierige vrouw die graag de handen uit de mouwen steekt.

Voor wie is de cursus algemene tuinbouwkennis?

  • Je hebt een operationele functie in de tuinbouwsector maar je mist de basiskennis;
  • Je hebt een ondersteunende/administratieve functie in een tuinbouwbedrijf maar zou graag meer leren over het vak(jargon)?

 

Wil jij ook graag de basiskennis leren van de tuinbouw?
Karen de Koning - kennismaken met de tuinbouw
Terug naar het nieuwsoverzicht