Cursus & Consult
Twee Hoveniers naar een werkbus - Opleiding Hovenier

Opleiding Hovenier

Evert-Jan Keus (40 jaar) volgt de opleiding hovenier. Hij gooit het roer om en maakt de overstap van kok naar hovenier. In de winter, tijdens de stille maanden voor de horeca, helpt hij zijn buurman met het onderhoud van zijn tuin. Hierdoor beseft hij dat werken in het groen echt zijn passie is! Tijdens de opleiding hovenier van Lentiz | Cursus & Consult leert hij de basis van het hoveniersvak. Hij kiest voor de volledige brancheopleiding tot vakbekwaam hovenier. Naast de uitstroomrichting aanleg/onderhoud kiest hij ook voor de extra module tuintekenen. Omdat het een avondopleiding is kan hij al gelijk fulltime aan de slag bij een hoveniersbedrijf in de buurt: Van Waveren Hoveniers in Noordgouwe.
"Je doet iedere dag ander werk, die afwisseling vind ik fantastisch!"

Omscholen tot Hovenier

Omdat Evert-Jan leergierig en enthousiast is, is het al snel duidelijk dat hij een opleiding tot vakbekwaam hovenier wil volgen. Hij volgt nu het 1e leerjaar van de opleiding hovenier.

We spreken af op de werkplek van Evert-Jan om een aantal vragen te stellen. Samen met zijn werkgever Jan Piet van Waveren en collega Anton, is hij aan het werk in Westenschouwen.

Hoe bevalt de opleiding hovenier tot zover?

“De praktijkgerichte, deeltijdopleiding voor volwassenen bevalt mij echt prima”, vertelt Evert-Jan. “Ook mijn werkgever is erg tevreden. Hij vindt het leuk en leerzaam dat ook werkgevers welkom zijn bij de gastcolleges. Dit jaar was dat bodemkunde, je steekt er altijd weer iets van op.  Ik werk fulltime bij hoveniersbedrijf van Waveren. Daarnaast ga ik iedere woensdagavond naar school in Barendrecht en 1 keer per maand op zaterdag naar de praktijkles in Sommelsdijk”.

Welke basiskennis heb je nodig als hovenier?
“De basis van het vak en van de opleiding is plantenkennis”, vertellen beide heren. “Goede kennis hiervan werkt in alle facetten van het vak door. Zoals snoeien, beplantingsplannen maken, klanten adviseren over onderhoud, noem het maar op. Parate plantenkennis is essentieel voor de professional.”

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de pluspunten aan het beroep hovenier?

“De pluspunten van dit prachtige beroep zijn: buiten werken, geen stress en normale werktijden. Ondanks dat het fysiek ook wel eens pittig werk is. Het weer is iedere dag anders, het ruikt anders, de natuur ziet er altijd anders uit, je doet iedere dag ander werk, die afwisseling vind ik fantastisch!”

Raad je de opleiding tot hovenier aan?

“Zoals gezegd is de opleiding praktisch, je zit met allemaal gemotiveerde mensen in de klas en je kan het geleerde direct in de praktijk brengen. Het aantal studie-uren is ook goed te combineren met een fulltimebaan. Daarom raad ik de opleiding zeker aan”!

De VHG-branche opleiding vakbekwaam hovenier, ook iets voor jou?

Je zoekt een opleiding met baanperspectief?

  • Hou je van groen en werken in de buitenlucht?
  • Wil je een groep enthousiaste docenten en medecursisten?
  • Heeft een praktijkgerichte vakopleiding jouw voorkeur?

Neem dan eens contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden bij Lentiz | cursus & consult.

Terug naar het nieuwsoverzicht