Dalton

Dalton HGL

Bij Dalton HGL bieden we een uitdagende leerroute aan die vmbo en mbo op een slimme manier combineert. Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Bij deze opleiding is er ruimte voor een combinatie tussen theorie en praktijk. Je hebt hiervoor een mavo-/havo-advies of hoger nodig. Je kunt bij ons versneld een volwaardig mavo- en mbo-diploma behalen, om zo door te stromen naar het hbo. Dit schooljaar hebben we 275 leerlingen op Dalton HGL.

Je persoonlijke coach, de overige docenten en teamcoördinatoren hebben als gezamenlijk doel jou de kans geven om te groeien, om eruit te halen wat erin zit. Evenwicht is bij ons op school erg belangrijk: groei van kennis, groei van sociale vaardigheden en groei van persoonlijkheid en zelfstandigheid moeten gelijk opgaan.

Als leerling van Dalton HGL heb je een persoonlijke coach die je begeleidt bij jouw ontwikkeling en leerproces.

Doorstromen naar het hbo

Je wordt met deze opleiding optimaal voorbereid op het hoger beroepsonderwijs. Je volgt beroepsoriënterende vakken en maakt kennis met bedrijven en sectoren. Dit is een goede voorbereiding op de stages die je tijdens deze opleiding gaat lopen.

Dalton HGL is een unieke doorlopende leerroute. Na vier jaar behaal je een mavo-diploma en je sluit deze opleiding vervolgens af met een mbo niveau 4-diploma Manager Retail. Door deze slimme combinatie neemt Dalton HGL een unieke positie in binnen het aanbod van voortgezet onderwijs na het basisonderwijs. Wie slaagt mag ervan uitgaan dat hij of zij ook echt bagage heeft om succesvol het hbo te doorlopen. Samenwerken, plannen, projectmatig werken en verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces zijn kernwoorden binnen het hbo.

Deze opleiding is geschikt voor leerlingen die leren door denken én doen. Voor leerlingen die graag een praktische en beroepsgerichte opleiding willen volgen, maar voor wie het vmbo gezien hun leercapaciteiten onvoldoende uitdaging biedt. De leerling van Dalton HGL voelt zich thuis in een veilige omgeving waarbinnen hij intensief begeleid wordt, leert samenwerken, wordt uitgedaagd om zelfstandig te onderzoeken en veelvuldig in contact komt met de praktijk en het beroepenveld.

Profiel leerling Dalton HGL

Onze leerlingen...

 • zijn creatief en ondernemend
 • zijn nieuwsgierig en zoeken dingen uit
 • vinden studeren prima en willen die kennis ook direct toepassen
 • zijn de ondernemers van de toekomst
 • doen graag ervaring op in de praktijk
 • hebben het lef om zelf verantwoordelijkheid te nemen
 • vinden samenwerken leuk
 • houden van afwisseling
 • kunnen nauwkeurig en zelfstandig werken
 • hebben aanleg om iets te organiseren
 • gaan na Dalton HGL naar het hbo
 • geven niet snel op, zijn resultaatgericht en willen hun doel bereiken
 • hebben mavo-/havo- of hoger advies

Eigen visie op onderwijs

Deze opleiding heeft een duidelijke en eigen visie op onderwijs. Hierin staan drie begrippen centraal.

Een kleinschalige leeromgeving die zich richt op de individuele behoefte en interesse van onze leerling. We hebben veel persoonlijk contact met jou en je ouder(s)/verzorger(s). We hebben ook veel contact met bedrijven en organisaties in de regio en vinden maatschappelijke betrokkenheid belangrijk.

Bij competentiegericht leren zijn, naast kennis, ook vaardigheden en inzet van belang. Dat vraagt veel van jou als leerling, maar ook van ons als begeleiding. Je leert studeren, samenwerken, plannen, ondernemen en managen.

Een activerende didactiek is daarbij onmisbaar. We kiezen voor werkvormen waarbij je gestimuleerd wordt om actief aan de slag te gaan, zoals opdrachten doen bij ondernemers buiten school, het verzamelen van informatie bij deskundigen en het presenteren van resultaten aan belanghebbenden.

Mbo-deel

Dalton HGL is een doorlopende leerroute met een gemengde vmbo- en mbo-fase. Je sluit de VO-fase af met een vmbo TL-diploma. Tegelijkertijd volg je vakken voor de mbo niveau 4-opleiding Manager Retail.

Hoewel het voor een nieuwe leerling nog ver weg klinkt, is het toch ook goed om alvast door te nemen wat het mbo-gedeelte bij Dalton HGL inhoudt.

Meer over het mbo-gedeelte van Dalton HGL

Lijkt het je wat?

Om te weten te komen of onze school iets voor jou is, nodigen we je graag uit om langs te komen. Zit je in groep 7 of 8, dan zijn er veel mogelijkheden om speciale middagen een kijkje te komen nemen. Gedurende het schooljaar zijn er belangrijke data om in de gaten te houden en lees je meer over de aanmeldprocedure. Zit je al op een andere middelbare school en denk je erover om een nieuwe start te maken, kun je contact opnemen om te kijken wat er tussentijds of aan het begin van een schooljaar mogelijk is en hoe de aanmeldprocedure verloopt.

De teamcoördinatoren van Dalton HGL zijn bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of via het algemene mailadres daltoncollege@lentiz.nl:

Dalton HGL – leerjaar 1, 2, 3, 4 (vo)                          – Myrna Tanis
Dalton HGL – leerjaar 5 en 6 (mbo)                          – Femke Schreuder