Dalton College

Mavo

Kies je na twee jaar onderbouw voor de mavo? Dan word je optimaal voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Jouw coach begeleidt jou in je ontwikkeling en leerproces.

Als je naar de bovenbouw gaat, kies je een leerroute die goed aansluit op jouw interesses en talenten. Bijvoorbeeld in de richting economie, maatschappij of sport en welzijn. Je kunt kiezen voor een leerroute die je voorbereidt op het mbo, de mavo of voor een verkorte leerroute die voorbereidt op het hbo, hgl genoemd.  

Met de leerroute mavo bieden we de theoretische leerweg van het vmbo aan. Je kunt deze opleiding volgen als je kader-/mavo-advies, mavo-advies of mavo-/havo-advies hebt gekregen. De school en opleiding is bruisend en tegelijkertijd kleinschalig. Met elkaar zorgen we voor een veilige school met een fijne sfeer. Dit schooljaar hebben we 335 leerlingen op de mavo.  

In vier jaar tijd word je optimaal voorbereid op een overstap naar de havo of het mbo. Je persoonlijke coach, de leraren en teamcoördinatoren hebben als gezamenlijk doel jou de kans geven om te groeien, om eruit te halen wat erin zit. Evenwicht is bij ons op school erg belangrijk: groei van kennis, groei van sociale vaardigheden en groei van persoonlijkheid en zelfstandigheid moeten gelijk opgaan. 

Persoonlijke coach

Individuele aandacht vinden we erg belangrijk, want elke leerling is uniek. Iedere leerling heeft zijn eigen ambities en talenten. 

We stimuleren je om zelfstandig te werken en om zelf beslissingen te durven nemen. We vragen je ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerdoelen. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Wij helpen je hierbij en leren je vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander. Dat is nou typisch daltononderwijs.  

Tijdens de coachgesprekken is er één-op-één aandacht voor de leerling. Je leert daarbij om goed over jezelf na te denken: Pak ik de stof goed aan? Leer ik genoeg voor de toetsen? Stel ik genoeg vragen aan de docenten? Je leert tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe je je huiswerk beter kunt plannen. De gesprekken met je coach gaan niet alleen over schoolwerk. Je praat ook over hoe het in de klas gaat en of je bijvoorbeeld al weet wat je later wilt worden. De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Een paar keer per jaar schuiven ze aan om zelf zo’n coachgesprek mee te maken. 

Sportklas

Wil jij jezelf graag verder ontwikkelen op sportief gebied? Dan is de Sportklas iets voor jou. Je maakt kennis met veel nieuwe sporten, zoals free-run en padel. Ook kun je je verdiepen in de meer bekendere sporten, zoals handbal, voetbal en turnen. Tijdens de gymlessen besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van je sporttalent. Het geeft dus niet als je in een bepaalde sport iets minder goed bent. Het gaat erom hoe je het oppakt en laat zien hoe je hier beter in kan worden.
Meer info >>

Lijkt het je wat?

Om te weten te komen of onze school iets voor jou is, nodigen we je graag uit om langs te komen. Zit je in groep 7 of 8, dan zijn er mogelijkheden om tijdens speciale Meet & Greets middagen een kijkje te komen nemen en een proefles te volgen of kom met je ouders/verzorgers naar de open dag. Gedurende het schooljaar zijn er dus belangrijke data om in de gaten te houden. Zit je op een andere middelbare school en denk je erover om een nieuwe start te maken, kun je contact opnemen om te kijken wat er tussentijds of aan het begin van een schooljaar mogelijk is. 

De teamcoördinator van de mavo is bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of via het algemene mailadres: daltoncollege@lentiz.nl 

Leerjaar 1, 2, 3 en 4: Laurens van den Hoeven 

 

Profiel leerling mavo-leerling

Onze leerlingen...

 • zijn creatief en ondernemend
 • zijn nieuwsgierig en zoeken dingen uit
 • houden van afwisseling
 • hebben het lef om zelf verantwoordelijkheid te nemen
 • vinden samenwerken leuk
 • kunnen nauwkeurig en zelfstandig werken
 • hebben aanleg om iets te organiseren
 • geven niet snel op, zijn resultaatgericht en willen hun doel bereiken
 • hebben kader-/mavo-advies, mavo-advies of mavo-/havo-advies

Heb je nog vragen?

 • Kan ik overstappen van mavo naar hgl?

  Ook als je eenmaal gekozen hebt kan er van alles gebeuren waardoor je jouw plan bij wil stellen. Heb je bijvoorbeeld na de onderbouw gekozen voor de mavo-leerroute met het vakkenpakket zorg, welzijn en sport, maar kom je er in het derde of vierde jaar achter dat je toch liever doorstroomt naar het hbo om een opleiding te gaan volgen in het toerisme en de recreatieve sector? Geen nood. Tot en met het vierde leerjaar kun je overschakelen naar onze hbo-gerichte leerroute, hgl. Je behaalt namelijk aan het einde van het vierde jaar je mavo-diploma, waarna je overstapt naar hgl. In de periode tussen je keuze en overstap bereiden we de stap naar de hgl-leerroute samen met je voor zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. 

 • Wat zijn DaltonWerkTijdUren?

  Je mag één lesuur per dag zelf kiezen wat je gaat doen. Heb je extra uitleg nodig voor een vak? Alvast je huiswerk maken kan natuurlijk ook, dan hoef je dat thuis niet meer te doen. Jij bepaalt wat jij nodig hebt, handig toch? 

 • Kan ik talentgroepen volgen?

  Als daltonschool vinden wij het belangrijk om je de kans te geven je talenten te ontdekken of verder te ontwikkelen. Tijdens de Doe Wat Tofs-uren worden verschillende workshops aangeboden die je onder schooltijd kunt volgen, zoals koken, fotografie, muziek, toneel en Spaans. We organiseren ook regelmatig een activiteitenweek waarin je kunt deelnemen aan verschillende workshops, excursies en vakoverstijgende projecten. Wat voor tofs ga jij doen?

 • Wat betekent wereldburgerschap?

  Wij vinden het belangrijk dat jij leert dat de wereld niet ophoudt met bestaan bij de gemeente grens. Op Lentiz | Dalton College willen we letterlijk jullie wereld vergroten. Alle leerlingen in leerjaar 3 (voor zowel mavo als hgl) hebben de kans om mee te doen aan een internationaliseringsreis. Je verblijft een week lang in het buitenland bij een gastgezin en ontvangt een week lang een leerling uit een ander land thuis. We gaan opzoek naar overeenkomsten en proberen verschillen te verklaren. Hoe gaaf is het dat jij de kans krijgt om je letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in een andere cultuur? Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om te reizen. Elk jaar zijn er weer leerlingen die voor het eerst in een vliegtuig stappen. Je gaat dit avontuur niet alleen aan met je klasgenoten maar ook de begeleidende docenten staan klaar voor je om samen op avontuur te gaan.