Verslogistiek

Wil je werken bij een bedrijf in de Verslogistiek? Deze veelzijdige logistieke opleiding, waarin veel aandacht is voor handel en communicatie, zorgt ervoor dat je goed logistiek inzetbaar bent in de Dutch Fresh Port en daarbuiten. Met deze opleiding kun je heel veel kanten op! De (inter)nationale handel in versproducten is erg dynamisch. Je leert snel handelen, slim plannen en onverwachte situaties oplossen. Met een opleiding Verslogistiek sta jij sterk in je schoenen!
Verslogistiek scherm

Inschrijven voor de opleiding Verslogistiek

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Verslogistiek in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Over de opleiding

Tijdens je opleiding leer je veel over de versproducten waar je later mee werkt. Je leert alles over de veiligheid tijdens het proces. Je werkt vaak met de computer, want veel processen lopen digitaal. Jij kent de weg in het magazijn, waar producten uit de hele wereld worden opgeslagen. Jij bent helemaal in je element als het lekker druk is.

Op school en tijdens je stage leer je hoe je verschillende producten goed opslaat en transporteert. Als je klaar bent met deze opleiding weet je alles over het bewerken, verpakken en bewaren van producten. Je kunt overleggen, samenwerken en werken op de computer. Plannen, organiseren en efficiënt werken gaan je goed af. Jij kent de weg in het magazijn, waar producten uit de hele wereld worden opgeslagen.

Welk niveau is het?
De opleiding Verslogistiek is een opleiding op niveau 2, 3 en 4. Wij bieden deze opleidingen aan in de beroepsopleidende leerweg (BOL). In de BOL ga je vier dagen in de week naar school en loop je één dag stage. In het tweede- en derde leerjaar ga je 3 dagen in de week naar school en loop je twee dagen stage.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bieden we deze opleiding aan op niveau 2 en 3. In de BBL ga je 1 dag in de week naar school en heb je een betaalde baan binnen de Verslogistiek.

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker agrohandel en logistiek (niveau 2, crebonummer 25982)

Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek (niveau 3, crebonummer 25985)

Vakexpert agrohandel en logistiek (niveau 4, crebonummer 25989)

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen. Voor Verslogistiek werken wij met een eigen digitale platform. We kunnen zo de kosten van de boeken voor de beroepsvakken laag houden.

Na mijn diploma!

Na je diploma?
Na het behalen van het diploma kun je meteen aan de slag bij een nationaal of internationaal bedrijf. Met een niveau 3-diploma kun je in de logistieke sector werken als planner, logistiek medewerker, afdelingsleider of assistent-bedrijfsleider in een tuinbouwbedrijf, import- en exportbedrijven of een groothandel.

Met een niveau 4-diploma kun je werken als verkoper, inkoper, planner,
(assistent-)marketingmedewerker of bedrijfsleider. Ook is het mogelijk om een eigen onderneming te starten of door te studeren op het HBO.

De opleiding op niveau 4 sluit goed aan bij commerciële hbo-opleidingen voor handel en logistiek in de regio zoals opleidingen van de Hogeschool Rotterdam of InHolland in Delft.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de BOL ga je in leerjaar 1 elke week een dag op BPV (stage).

In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen BPV totdat je je diploma hebt behaald.

In de BBL ga je 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week. Wij brengen je zo nodig in contact met de bedrijven via onze partners zodat je een BBL-plek hebt. Neem contact met ons op als je hierin interesse hebt.

Wat doe je in de les?

Bij Verslogistiek staat de kwaliteit en de organisatie van internationale handel in voedingsmiddelen centraal. Je bent een topper in ontvangst, opslag en het verzenden van verse goederen en voedingsmiddelen. Je hebt kennis van groenten en fruit, waardoor je een belangrijk onderdeel bent in de logistiek (de logistieke keten). Je kent de taken van internationale handel en weet wat de logistieke spelers doen. Van machines en apparatuur weet je hoe ze veilig werken. De loods heeft voor jou geen geheimen. Daarnaast leer je leidinggeven en logistiek plannen. Dit alles bewijs je op je stage met de praktijkopdrachten die je maakt en die je goed voorbereiden op het examen.

Bij de opleiding op niveau 4 krijg je onder andere ook marketing. Hiermee word je expert in de verkoop en in de markt zetten van onder andere nieuwe versproducten, het slim regelen van logistiek en werken met de financiën in het bedrijf. Je leert het internationale proces van ‘grond tot mond’ kennen. Je kunt verbeterpunten aandragen binnen een bedrijf en je leert wat erbij komt kijken om een eigen bedrijf op te zetten. Een stage in het buitenland kan ook onderdeel zijn van je opleiding.

Vakken tijdens deze opleiding

In de lessen krijg je naast de algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen, theorielessen over productkennis, handel en logistiek. Je gaat daarna steeds per blok aan de slag met de studieopdrachten uit ons digitale platform. De docent begeleidt en coacht je met je opdrachten en planning. Sommige projecten voer je zelfstandig uit met een team van studenten.

Er zijn gastlessen van medewerkers uit de praktijk en je gaat op excursie naar bedrijven. We vinden het heel belangrijk dat je hoort en ziet wat er in de bedrijven gebeurt. Zo kun je de studieopdrachten beter begrijpen. Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende vakken:

  • Algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap
  • Engels
  • Logistiek (magazijnlogistiek, internationale handel, internationale logistiek)
  • Productkennis
  • Leidinggeven en plannen
  • Veiligheid in het magazijn en heftrucktraining
  • Marketing en export
  • Keuzedelen: verdiepend Engels, Ondernemend gedrag, Projectonderzoek of Lean

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.