MBO LIFE College

Geo, Data & Design

Als professional op het gebied van Geo, Data & Design werk je mee aan de digitale transformatie van de wereld. Je brengt gegevens in kaart om oplossingen te vinden voor actuele onderwerpen die te maken hebben met klimaat, duurzaamheid, leefomgeving en milieu. De data worden met de nieuwste technieken door jou verzameld en dit zet je om naar toegankelijke informatie die je presenteert. Zo vlieg je met een drone om het gebied in kaart te brengen. In het project heb je een belangrijke rol in het verzamelen, verwerken en visualiseren van de gegevens.
Geo Data & Design

BOL niveau 4

Ben jij iemand die het leuk vindt om de wereld te onderzoeken door het verzamelen van gegevens, dit te verwerken tot informatie en de resultaten te visualiseren en te presenteren? Dit maakt je werk afwisselend. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Meld je aan!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

De opleiding Geo, Data & Design is een mbo-4 opleiding die drie jaar duurt.

Je wordt opgeleid tot…

Je wordt opgeleid tot Vakexpert Geo, Data & Design, crebo: 26041

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Geo Data & Design als je een vmbo-diploma hebt behaald in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. In de intakeprocedure wordt samen gekeken of de opleiding bij je past en of je het niveau aankunt. Daarna wordt bepaald of je wordt toegelaten.

 

Iets voor jou?
Geo, data & design is iets voor jou als:

  • Je zowel binnen als buiten bezig wilt zijn.
  • Je het een uitdaging vindt om van informatie een duidelijk overzicht te maken;
  • Je wil bijdragen aan het in kaart brengen van een duurzame wereld;
  • Je het leuk vindt om ICT-vaardig te worden. Je werkt met tekenprogramma’s en geografische informatie systemen;
  • Je wilt je digitaal creatief ontwikkelen;
  • Je graag met innovatieve meetapparatuur werkt, gecombineerd met de nieuwste technieken.

Wat kost deze opleiding?

Wat kost deze opleiding?

Op het mbo zijn er twee soorten kosten: lesgeld (bedrag dat je aan de overheid betaalt) en schoolkosten.

Lesgeld
Als je bij aanvang van de opleiding 18 jaar of ouder bent, dan ben je als student lesgeld plichtig. Klik hier voor actuele informatie over lesgeld.

Schoolkosten
Schoolkosten zijn de kosten die je maakt voor o.a. boeken, eventuele werkkleding en materialen. Boeken bestel je zelf.

Optionele kosten
Er zijn ook kosten die je maakt voor onderdelen van je opleiding die niet verplicht zijn om je diploma te halen. De kosten hiervan zijn niet verplicht.

Na mijn diploma!

Na mijn diploma
Als je klaar bent met de opleiding Geo Data & Design, kun je aan het werk bij verschillende instellingen of bedrijven die data verzamelen, verwerken en presenteren. Bijvoorbeeld bij een adviesbureau, een ingenieursbureau, de overheid (gemeente, provincie) en milieudiensten. In de branche zijn veel banen te vinden met baanzekerheid. Je kunt ook een aansluitende hbo-opleiding volgen zoals Geo, Media & Design.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) of de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Kies je voor de BOL, dan ga je voltijd naar school en combineer je dat met stage. Ga je voor de BBL, dan combineer je 1 dag school met minimaal 20 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Als je voor BBL kiest, moet je voordat je opleiding start eerst zelf een baan vinden.

Wat doe je in de les?

Tijdens de les werk je aan projecten uit het werkveld. Er is bijvoorbeeld een wens bij een opdrachtgever, de gemeente wil bijvoorbeeld een nieuw stadspark aanleggen. Je verzamelt de informatie die nodig is om een goed beeld te verkrijgen van de opdracht met fieldresearch. Wat zie je op de locatie? Je gaat na wat zich in de bodem bevindt, welke bebouwing er is en je brengt de grootte van het gebied in kaart. Je hebt regelmatig overleg met de opdrachtgever. De gegevens verwerk je in het geografisch informatiesysteem (GIS) en je presenteert de resultaten met een infographic. Je werkt met de nieuwste digitale technieken. Zo kun je met drones vliegen om luchtfoto’s te maken van het gebied waar de gemeente het nieuwe stadspark wil laten aanleggen. Al deze data verwerk je in het geografisch informatiesysteem (GIS). Ook werkt je met het tekenprogramma Cad. Dankzij jouw onderzoek en presentatie kan de gemeente aan de slag met het aanleggen van het nieuwe stadspark!
Zo werk je in de opleiding aan de drie V’s:

  • Verzamelen
    Je haalt informatie op voor het onderzoek dat je uitvoert. Daarvoor werk je met verschillende digitale systemen en de nieuwste technologieën.
  • Verwerken
    Je houdt je bezig met het invoeren en omzetten van gegevens naar informatie.
  • Visualiseren
    Je presenteert je onderzoek aan de hand van een infografic

Vakken tijdens deze opleiding

Naast de beroepsgerichte vakken krijg je de volgende algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan
  • Burgerschap