Eerste studenten opleiding Logistieke Leerweg krijgen diploma
Gisteren namen de allereerste kandidaten hun diploma van de opleiding Logistieke Leerweg in ontvangst. In september 2021 werd deze nieuwe opleiding feestelijk geopend op het Prismaterrein in Bleiswijk. Nu, een jaar later, hebben de eerste twaalf trotse deelnemers, variërend in leeftijd van 17 tot 50 jaar, hun diploma behaald. Een mijlpaal.
De kandidaten waren trots. Ron Sonneveld, een van de geslaagde deelnemers: “Ik ben zo blij. Ik was bang dat ik niet zou gaan halen, omdat ik zo lang niet in de schoolbanken heb gezeten. Maar het is gelukt!”
Ook Wim Vogelzang, coördinator opleiding Logistieke Leerweg mboRijnland, is supertrots op de deelnemers: “De meeste studenten die aan dit nieuwe initiatief meededen hebben nooit eerder een diploma behaald. Nu krijgen ze de kans en hebben ze de wil getoond in zichzelf te investeren, als werknemer en als mens. Grote bewondering heb ik daarvoor.”
Tekort arbeidskrachten
De logistieke sector is een innovatieve sector met veel kansen voor werkzoekenden, maar kampt met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. In de regio Zoetermeer werd voor deze sector tot vorig jaar geen BBL-opleiding op niveau 1 en 2 aangeboden. Werkbedrijf De Binnenbaan, mboRijnland, Lentiz | MBO Oostland en ondernemers sloegen de handen ineen om deze opleiding mogelijk te maken. Bij deze opleidingsvorm combineert de student één dag studie op school met vier dagen werken bij een bedrijf. Docenten van beide scholen leveren een bijdrage aan het vormgeven van de opleiding en coachen de studenten. Hierin werken de scholen intensief samen met de betrokken bedrijven.
Ook Marijke van der Meer, wethouder Onderwijs Zoetermeer was bij de diplomering aanwezig. “Opleidingen zoals deze zijn precies wat nodig is om mensen een kans te geven op een baan die ze leuk vinden en waar bedrijven ook echt op zitten te wachten. Ik steun dit initiatief van harte, een prachtig voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen ondernemers, de regio en het onderwijs.”
Leren op de werkplek
De deelnemende bedrijven betalen de opleiding en doordat de studenten in loondienst komen bij de werkgever, ontvangen zij direct salaris. Hierdoor is de Logistieke Leerweg niet alleen interessant voor werkzoekenden in een uitkeringspositie, maar ook voor werkzoekenden die zich willen laten omscholen. Daarnaast hebben enkele deelnemende
bedrijven hun eigen gemotiveerde medewerkers de mogelijkheid geboden om een diploma te behalen via de Logistieke Leerweg.
Jan-Willem Bos, Thermofisher: “Vooral de weg naar het diploma toe is van meerwaarde. Daarnaast is de medewerker nu (nog) meer gemotiveerd nu hij of zij de extra stappen heeft gezet en zichzelf daarmee ontwikkeld heeft. We zien medewerkers die meer zelfvertrouwen hebben gekregen en daardoor meer mogelijkheden zullen aanpakken.”
Een aantal geslaagde deelnemers blijft bij het bedrijf waar ze al werken, een aantal start na de zomervakantie met de BBL-opleiding niveau 3 tot Logistiek teamleider. Dan begint weer een nieuwe klas aan deze opleiding. De ambitie is om op termijn ook niveau 4 aan te bieden. “We hebben ook plannen om een bedrijfsschool op te richten met KFC, Burger King en Starbucks. Het potentieel is enorm en daar willen we als mbo-instellingen graag een rol in spelen. Naast mbo-opleidingen kunnen we ook een training op maat geven. Denk bijvoorbeeld aan taalonderwijs voor anderstalige medewerkers”, aldus Wim Vogelzang.
In het najaar organiseren de scholen een netwerkbijeenkomst voor bedrijven op het Prismaterrein. “We willen graag nog meer bedrijven kennis laten maken met onze opleiding Logistieke Leerweg en de mooie kansen en ontwikkelmogelijkheden die deze opleiding biedt voor hen én hun werknemers”, aldus Cees de Jongh (Lentiz | MBO Oostland). Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor geïnteresseerde kandidaten in de groep die na de zomer start.