Voeding & Kwaliteit

In de opleiding Voeding & Kwaliteit leer je van alles over de kwaliteit en de verbetering van voeding. Met tests in het laboratorium en op de werkvloer controleer je de voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Zo zorg je ervoor dat de voedingsmiddelen die wij in de winkel kopen, hygiënisch en veilig zijn geproduceerd. De opleiding wordt samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie gemaakt. We noemen deze samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!

Inschrijven

WIl jij bijdragen aan een gezonde wereld? Schrijf je dan nu in voor Voeding & Kwaliteit. Vul samen met je ouders/verzorgers het inschrijfformulier in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Voeding & Kwaliteit kan je doen op mbo-niveau 4 en duurt drie jaar.

Waar word je voor opgeleid?

Je wordt opgeleid tot Vakexpert Voeding & Kwaliteit (crebonummer 25462).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) of de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Kies je voor de BOL, dan ga je voltijd naar school en combineer je dat met stage. Ga je voor de BBL, dan combineer je 1 dag school met minimaal 20 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Als je voor BBL kiest, moet je voordat je opleiding start eerst zelf een baan vinden.

Wat doe je in de les?

De opleiding is zowel theoretisch als praktisch. Tijdens de opleiding krijg je les op twee locaties. De theoretische onderdelen volg je in de theorielokalen van het Lentiz | mbo LIFE College in Schiedam. De praktische onderdelen, zoals onderzoeken en tests, doe je in het gloednieuwe Technologisch centrum en testlab in het gebouw van de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Tijdens de theorielessen krijg je kennis over voeding, voedselveiligheid, microbiologie en chemie. Daarnaast ga je in het technologisch centrum en het testlab aan de slag met:

 • kwaliteitscontroles van voedingsmiddelen;
 • laboratoriumonderzoek;
 • verbetervoorstellen over voedselveiligheid;
 • projecten vanuit het bedrijfsleven.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Communicatie
 • Kwaliteitszorg en voedselveiligheid
 • Laboratoriumwerkzaamheden
 • Loopbaan & burgerschap
 • Voeding & chemie
 • Voeding - gezondheid
 • Voeding - productie
 • Allergenen
 • VCA (veilig werken)

Deze opleiding volg je aan:

LIFE College

Lentiz | LIFE College is een school voor vmbo, mavo én mbo. LIFE College is anders dan alle andere scholen. Bij ons op school draait het om het talent van de leerlingen. Wij laten leerlingen ontdekken waar zij goed in zijn en wat zij leuk vinden, in een veilige leeromgeving. Leerlingen kunnen na het vmbo doorstromen naar ons mbo in hetzelfde schoolgebouw.

Alles over LIFE College

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.

Voeding & Productie

Ben jij geïnteresseerd in smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid? Wil jij werken in de voedingsmiddelenindustrie? Kies voor Voeding & Productie!

Food & Lifestyle

Wil jij mensen helpen gezonder te leven? Dan is Food & Lifestyle iets voor jou! In deze brede opleiding leer je van alles over voeding, beweging en coaching.

Masters of Food

Welke voeding is geschikt voor de verschillende doelgroepen en hoe kun je hen voorlichten én overtuigen om de beste keuzes te maken voor hun gezondheid? Word een ‘Master of Food’!

Voeding & Technologie

Wil jij werken bij een van de vele bedrijven die achter die zak chips of dat blikje cola zitten? Waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd? Kies voor de opleiding Voeding & Technologie!