Cursus & Consult
Hovenier met hart voor de stad Marc Groeneveld

Hovenier met hart voor de stad

Een hovenier met hart voor de stad, dat is Marc Groenveld uit Rotterdam. Hij is één van de deelnemers aan de hoveniersopleiding die het roer volledig om heeft gegooid. Trots vertelt Marc hoe hij dit jaar zijn kantoorbaan verruilde voor een carrière in de groene stad.

Van kantoorbaan naar buiten

Marc (45 jaar) werkt 13 jaar als commercieel medewerker bij de Rabobank als in 2017 de zoveelste reorganisatie wordt aangekondigd. Hij vraagt zich af of hij nog wel gemotiveerd is om het nieuwe werk weer eigen te maken. Zijn “9 tot 5 kantoorbaan”, waar hij amper daglicht ziet, geeft nog maar weinig voldoening.

Terwijl hij op de terugweg naar huis in de auto zit, hoort hij op de radio het nummer: ‘Hoge Gebouwen’, van de Nederlandse band Goslink. De tekst raakt hem. Het is zo confronterend. Dit was voor hem de trigger iets totaal anders te gaan doen. Hij wil naar buiten, weg uit het kantoorpand.

Hovenier met hart voor de stad

Met dit in gedachten onderzoekt hij de beste baankansen. Marc is begaan met het groen in zijn stad. Hierdoor komt hij tot de conclusie dat hij hovenier wil worden.

Hij zoekt een geschikte vakopleiding en start in 2017 met de hoveniersopleiding bij Lentiz| Cursus & Consult in Maasland. Deze avondopleiding voor volwassenen past goed bij hem omdat hij dit kan combineren met zijn baan bij de bank en zijn gezin. Begin 2020 wijst een klasgenoot hem op een vacature voor vakbekwaam hovenier bij van der Tol. Marc stuurt donderdag ‘s avonds een e-mail en op vrijdagochtend nodigt vestigingsmanager Ruud Kempen hem al uit voor een gesprek.

Zij-instromers met motivatie

Na een goed gesprek zegt Marc niet veel later zijn kantoorbaan op. Vervolgens gaat hij als hovenier aan de slag bij ECOstad van der Tol. Alles valt nu op zijn plek. Hij werkt buiten in het groen en in de stad. De klimaatbestendige ECOstad maakt de stad groener, gezonder en leefbaarder. Kortom, dé perfecte baan voor Marc.

Tijdens ons gesprek met Marc en Ruud wordt duidelijk dat zijn werkgever de voorkeur geeft aan gemotiveerde mensen zoals Marc. Zij-instromers die weten wat ze willen en alles willen leren over het vak, die zien ze graag. Er zijn zoveel ontwikkelingen en mogelijkheden binnen het groen. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in de ontwikkeling van de medewerkers, aldus Ruud Kempen.

Hovenier met hart voor de stad Marc Groeneveld

Enthousiaste docenten en gemotiveerde deelnemers

Tijdens de branche-opleiding leer je de benodigde vakkennis. Marc vindt het een groot voordeel dat je les krijgt van deskundige en enthousiaste docenten. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je in de klas zit met gemotiveerde mensen.

Dat hij het geleerde direct in de praktijk kan toepassen vinden zowel Marc als zijn werkgever erg prettig. Deze waardeert zijn inzet en biedt hem de kans zich te blijven ontwikkelen. Marc doet ondertussen werk waar hij blij van wordt en is trots op zijn aandeel in de verduurzaming van zijn geliefde stad.

Inspiratie voor vrienden en familie

Kortom, Marc is blij en ziet zijn toekomst in het groen positief tegemoet. Ook zijn familie en vrienden zijn apetrots op hem. In het begin was dat wel eens anders, vertelt hij. Het merendeel was behoorlijk sceptisch over zijn carrièremove naar deze, voor hen onbekende, sector. Ondertussen weten ze wel beter en zien ze hoe gelukkig Marc is.

Dit schooljaar rondt Marc zijn opleiding tot vakbekwaam hovenier af. Hij kiest voor beide specialisaties en volgt dit jaar dus nog de optionele module tuintekenen. Met zo’n inzet en motivatie hebben wij er alle vertrouwen in dat we hem in 2021 zijn diploma mogen overhandigen.

Lees ook: 'Hovenier worden? Dat is toch (n)iets voor vrouwen?
Terug naar het nieuwsoverzicht