Cursus & Consult
groene tuin - meestgestelde vragen opleiding hovenier

Hovenier worden? Dat is toch (n)iets voor vrouwen?

Hovenier Sanne de Groot, 31 jaar uit Voorburg, is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Met haar Master Kunst & Cultuurwetenschappen op zak mist ze echter iets. In 2017 komt ze in contact met Hedwig Bijl, eigenaar van Hoveniersbedrijf Juffertje in het Groen. Hedwig zoekt een vrouwelijke aanpakker, iemand met passie voor groen. Iemand als Sanne. Die weet na hun eerste gesprek gelijk wat ze wil, ze wordt hovenier. En zo komen we in gesprek met deze twee vakvrouwen die hun mannetje staan in Den Haag en omstreken.

Passie voor groen

De natuur speelt een belangrijke rol in Sannes leven. In haar vrije tijd gaat ze er graag op uit, lekker naar buiten, bijvoorbeeld naar een park of de polder in. Vroeger schreef ze al met veel plezier de flora en fauna rapportages voor haar vader, hij was landschapsadviseur.
Dat dit beroep goed bij haar past blijkt wel uit het enthousiasme waarmee ze over het hoveniersvak vertelt. Hedwig en Sanne hebben een geweldige klik. De taken zijn goed verdeeld, wekelijks vullen ze de gezamenlijke werkagenda en ze zijn oprecht blij met hun bijzondere samenwerking.

Hovenier-worden-Hedwig-Bijl-Sanne-de-Groot

Opleiding tot hovenier

Sanne zou Sanne niet zijn als ze het hier bij zou laten. Ze werkt niet alleen in het groen, maar ze wil natuurlijk ook alles leren over het vak. Op internet vind ze de hoveniersopleiding bij Lentiz | Cursus & Consult in Maasland en in 2018 start ze met de avondopleiding, de VHG branche opleiding tot vakbekwaam hovenier.

Op dit moment zit Sanne alweer in het laatste jaar van de opleiding. Ze kiest voor de specialisatie tuintekenen. Iedere maandagavond volgt ze de klassikale les op school en daarbij nog een aantal specifieke tuinontwerp lessen op zaterdag. Met gemiddeld 7 uur zelfstudie per week vind ze de verhouding tussen werken/studie/privé goed in balans.

In de praktijk

Sanne brengt het geleerde direct in de praktijk, dit zou ze iedereen adviseren die deze opleiding volgt. Het snoeien van een heg bijvoorbeeld. Tijdens de praktijklessen leer je de eerste kneepjes van het vak, maar daarna is het vooral blijven oefenen en kritisch naar jezelf blijven kijken. Tijdens je werk veel planten om je heen hebben heeft ook een meerwaarde met het oefenen van de plantenkennis. “De zelfverzekerdheid waar ze klanten mee adviseert is enorm gegroeid”, vertelt Hedwig trots. “Als werkgever (Hoveniersbedrijf Juffertje in het Groen) investeer je niet alleen in kennis maar ook in persoonlijke groei”, aldus Hedwig.

“De zelfverzekerdheid waar ze klanten mee adviseert is enorm gegroeid”

Zo blij als een kind

Wat dit beroep zo bijzonder maakt? Je werkt veel buiten, je maakt de seizoenen heel bewust mee, de werkzaamheden zijn heel divers, je werkt met de mooiste ontwerpen en plantmaterialen, je adviseert mensen. Je gaat heel anders naar je omgeving kijken. Het maakt je op sommige momenten weer kinderlijk blij.

Als we aan Sanne vragen of ze vrouwen aan zou raden voor het hoveniersvak te kiezen dan komt er een volmondig JA. Het is een mooi, afwisselend beroep met voldoende mogelijkheden en goede toekomst perspectieven.

Hovenier worden? Dat is dus zeker iets voor vrouwen!

Lees ook: Hovenier van het Vredespaleis, hoe word je dat?
Terug naar het nieuwsoverzicht