MBO Maasland

BPV

BPV (Beroeps praktijkvorming of stage) is een verplicht onderdeel van iedere MBO-opleiding. Wanneer je een BBL opleiding volgt, werk je 3 of 4 dagen per week bij je leerbedrijf en volg je de andere dag(en) lessen op school. Tijdens een BOL (voltijd) opleiding loop je lint/ en- of blokstages gedurende je opleiding.

BPV volg je bij een erkend leerbedrijf

Het bedrijf waar je als student een BPV periode loopt, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit betekent dat het bedrijf goedgekeurd is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit geldt ook voor stages in het buitenland. Het soort bedrijf moet natuurlijk aansluiten bij je opleiding en voldoen aan de algemene veiligheidseisen. Op een erkend leerbedrijf krijg je ondersteuning van een bekwaam praktijkopleider.

Hoe vind je een erkend leerbedrijf?

Een leerbedrijf mag je zelf zoeken. Al deze leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.nl. Hier zie je ook bij welke opleiding het bedrijf aansluit. Kom je er zelf niet uit met het vinden van een passend leerbedrijf, dan kan jouw coach je altijd helpen.

Praktijkovereenkomst

Voor je BPV periode heb je een praktijkovereenkomst nodig (POK). Deze POK vraag je aan d.m.v. een POK aanvraagformulier. Na het invullen van het Pok aanvraagformulier kan je binnen tien dagen je POK Ophalen bij het BPV bureau. De POK onderteken je zelf, en laat je ondertekenen door je leerbedrijf. De ondertekende POK lever je voor de deadline in, met een inleverprotocol bij de receptie / inleverbalie. Wanneer je dit hebt gedaan ben je klaar om te starten met je BPV periode! Bij een buitenlandse stage werkt het anders, maar dat hoor je via de coördinator internationalisering.

Let op: Begin nooit aan een BPV periode zonder ondertekende praktijkovereenkomst (POK). Je bent dan niet voldoende verzekerd en je gemaakte uren worden niet meegeteld!

Een overzicht van alle verwachtingen en eisen aan een BPV periode, kun je inzien in de studiegids of het BPV handboek.