Groene hotspot Lentiz

Hoveniersopleiding Lentiz groeit en bloeit in Zuid-West Nederland

Lentiz is de nieuwe Hoveniers hotspot voor Zuid-West Nederland. Gisteren werd door de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) het felbegeerde predikaat uitgereikt. Wethouder Wendy Renzen benadrukte het belang van de hotspot en innovatie van groen voor de brede regio. Wim van Ginkel, Greenfluencer en bestuurslid VHG kende formeel de hotspot toe aan Lentiz | MBO Maasland en Lentiz | MBO Oostland. Voor de hoveniersbranche en de Lentiz-scholen een prachtige verdienste. Met deze stap zullen de komende jaren de scholen van Lentiz nog intensiever samenwerken met hoveniers- en groenbedrijven in de regio. Lentiz wordt hiermee de leerplek voor goed gekwalificeerde hoveniers, waar kennisdeling, leervragen, vernieuwing en netwerken samenkomen.

Lentiz werkt aan verduurzaming regio: hittebestrijding, insectvriendelijke tuinen, regenwater opvang.

Duurzaamheid als vanzelfsprekend
Deze nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven betekent ook vernieuwing voor de sector. Innovaties en veranderingen in het Hoveniersvakgebied vinden snel hun weg in het onderwijs, als onderdeel van de leerstof. Arjan Blansjaar, directeur Lentiz | MBO Maasland: “Duurzame thema’s die juist in deze tijd steeds belangrijker worden, zullen hier in Maasland, maar ook in Bleiswijk verder worden uitgediept. Denk hierbij aan hittebestrijding op plaatsen waar veel stenen zijn, het opvangen of het juist snel kunnen lozen van te veel regenwater. Maar ook duurzame dak- en gevelbekleding. Het zijn allemaal thema’s waar onze mbo-studenten mee aan de slag gaan. Heeft een klant van een bedrijf een specifieke vraag of uitdaging? Onze studenten kunnen helpen met de oplossing. Interessant voor bedrijven in deze regio, maar op z’n minst even interessant voor onze studenten!”

Groeiend vakgebied
Uiteraard is professionele tuinaanleg en het -onderhoud in de praktijk en bij een leerbedrijf een belangrijk onderdeel van de opleiding. Planten, snoeien, bestraten en schuttingen en vijvers plaatsen, werken met kleine machines, het hoort allemaal bij het hoveniersvak. Ideeën over verduurzamen en vergroening passen meer dan ooit bij de gedachten van jonge mensen. Mbo-student Denise Klerks: “Ik vind het heerlijk om lekker buiten te werken. Ik probeer ook mee te denken met verduurzaming, ik gebruik in mijn tuinonderhoud graag oud hout! Het geeft me het gevoel dat ik een steentje bijdraag aan een duurzame wereld. We hebben vandaag een tuin aangelegd voor de SKILLS-wedstrijd. Landelijk strijden we hier tegen verschillende mbo-studenten. Ik ben heel tevreden op wat ik heb gemaakt vandaag!”. De vier strijders: Raymond, Stef, Sven en Denise zijn het samen over één ding eens: “We vinden het mooi werk! En winnaar of geen winnaar, we hebben er sowieso van geleerd!”

Bedrijven voor hybride leeromgeving
De hotspot draagt bij aan een reëel beroepsbeeld. Oud-studenten vertellen over hun werk of hun bedrijf, bedrijfsbezoeken worden georganiseerd en er is veel ruimte voor gastlessen. Door verschillende bedrijven een rol te laten spelen, kunnen studenten zo goed beoordelen wat echt bij hen past. “Voor bedrijven gunstig, want je krijgt een student op je bedrijf, die gemotiveerd is en weet wat hij wil. Voor studenten interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is”, aldus directeur van Lentiz | MBO Oostland Cees de Jong.

Lentiz is supertrots dat de inzet van de afgelopen jaren is gezien en positief gewaardeerd door de VHG. Blansjaar: “We gaan met elkaar hard werken om het hoveniersvak in deze regio samen verder te versterken om de regio duurzaam en groen te houden”.

Terug naar het nieuwsoverzicht