MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland en Evidensia gestart met mbo opleiding: Paraveterinair Paard

Voor medewerkers van paardenklinieken die zijn gekoppeld aan Evidensia Dierenklinieken Nederland bestaat er vanaf nu een unieke mogelijkheid om zich te specialiseren in paardengeneeskunde. Lentiz | MBO Maasland en Evidensia hebben hiervoor gezamenlijk een nieuwe niveau 4 mbo-opleiding ontwikkeld: Paraveterinair Paard.

De eerste groep studenten is inmiddels gestart. Wendy Visser, teamleider van Lentiz | MBO Maasland is enthousiast: “In paardenklinieken zijn vaak assistenten werkzaam met een paard-achtergrond. Deze assistenten mogen bepaalde handelingen niet uitvoeren, omdat zij niet geschoold zijn als paraveterinair. We zijn blij dat we deze groep vanaf nu kunnen helpen aan de juiste papieren!”.

Opleiden op basis van werkervaring

De BBL-opleiding is in eerste instantie toegankelijk voor assistenten die werken in een kliniek die is aangesloten bij Evidensia Nederland. Studenten volgen, naast hun baan in de praktijk, een dag per week onderwijs. In een periode van zes of twaalf weken wordt een module afgerond. De modules zijn grotendeels paard-gerelateerd, maar omdat het diploma paraveterinair breed is, zullen ook  gezelschapsdieren aan bod komen. De opleiding duurt vier jaar. Studenten met veel kennis en ervaring komen in aanmerking voor een verkort traject. Per student wordt bepaald waar er in de opleiding vrijstelling voor het onderwijs kan worden gegeven.

Focus op paarden en BIG-registratie

Waar de reguliere paraveterinair-opleiding zich focust op gezelschapsdieren, ligt de focus bij Paraveterinair Paard vanzelfsprekend op paarden. Op dit moment is deze opleiding alleen toegankelijk voor studenten die al werkzaam zijn in een dierenartspraktijk. Wendy Visser hoopt dat daar in de toekomst verandering in komt: “We willen ons in eerste instantie focussen op de assistenten van Evidensia en zullen tegelijkertijd onderzoeken of we de opleiding in de toekomst ook voor BBL-studenten van andere klinieken en/of reguliere BOL-studenten kunnen openstellen.”

Over Lentiz | MBO Maasland

Jongeren met een passie voor dieren en planten, die graag werken in de buitenlucht of die het leuk vinden om met sport en evenementen bezig te zijn, kunnen terecht bij Lentiz | MBO Maasland. Er is een breed aanbod aan mbo-opleidingen op alle niveaus (BBL en BOL). Check voor meer informatie de website www.lentiz.nl/mbo-maasland.

Terug naar het nieuwsoverzicht