MBO Maasland

Lentiz mbo-studenten Paardensport klaar voor de toekomst

Afgelopen woensdag 16 juni presenteerden de vierdejaars studenten van de mbo-opleiding Paardensport van Lentiz | MBO Paardensport bij Chardon Paardensport hun afstudeeronderzoeken aan docenten en directieleden van de school en verschillende ondernemers van (stage)bedrijven uit het hippische MKB. De presentatie van hun onderzoek is het laatste onderdeel van het examen. Hiermee rondt de eerste lichting studenten deze hoogwaardige mbo-opleiding af en zijn zij klaar voor de toekomst!

Een afstudeeronderzoek komt in het mbo nog niet zo vaak voor, maar door het inzetten van practoraten (een kenniskring gericht op het uitvoeren van praktisch onderzoek) brengt Lentiz innovatieve kennis en ervaring uit de praktijk naar het mbo-onderwijs. Bij Lentiz | MBO Maasland in Midden-Delfland werken de practoren Alain Broft practor en CEO van EquInnoLab, IJsbrand Chardon, practor, meervoudig (wereld)kampioen vierspan mennen en eigenaar van Chardon Paardensport en docent-practor Anne Hoogenboom van Lentiz | MBO Maasland aan het practoraat Circulaire Manege en Hippische Innovatie.

Vraag vanuit het bedrijfsleven

Tijdens verschillende bedrijfsbezoeken hebben de practoren en de studenten onderzocht waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft; welke (onderzoeks)vragen spelen er op hun bedrijf? Onder begeleiding van Hoogenboom, Broft en Chardon gingen de studenten aan de slag met vraagstellingen als “Hoe maken wij een zadel passend voor iedere individuele ruiter” en “Hoe krijgen wij inzicht in de belasting van onze paarden tijdens de lessen”. De studenten bezochten sportinnovatoren, zoals de Tongelreep in Eindhoven, om te leren hoe er in andere sectoren onderzoek wordt gedaan en kregen gastlessen om te leren hoe ze een onderzoek kunnen uitvoeren.

Presentatie

Op woensdag 16 juni presenteerden de studenten hun onderzoek en de resultaten. Op een professionele manier lieten zij zien hoe ze het onderzoek hadden opgezet, wat de uitkomsten waren en wat zij van het onderzoek hebben geleerd. Ook hadden ze nagedacht over vervolgonderzoek. Het publiek was erg betrokken en alle vragen van het publiek werden door de studenten enthousiast en duidelijk beantwoord. Na afloop van de presentaties kregen de studenten direct het verlossende nieuws; ze zijn allemaal geslaagd!

Toekomst

En alsof dat nog niet genoeg goed nieuws was, werd tijdens de feestelijke afsluiting van de middag duidelijk dat alle studenten van deze eerste lichting (bijna) afgestudeerden al ‘onder de pannen’ zijn. Sommigen gaan doorstuderen op het hbo en anderen hebben een contract aangeboden gekregen door een stagebedrijf of zelf een baan in de sector gevonden. Dat belooft een succesvolle toekomst voor de Lentiz-studenten!

De opleiding

In de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is er een grote vraag naar professionele vakmensen voor de hippische sector. Gerenommeerde bedrijven en organisaties zoals Equestrum en Chardon Paardensport werken met Lentiz samen aan de mbo-opleiding Paardensport. Zo ontstond vier jaar geleden de nieuwe opleiding Paardensport. Een mbo-opleiding op niveau 4+ om studenten op te leiden tot professioneel ruiter, instructeur of allround ondernemer in de paardenbranche.

Practoraat

Een practoraat is een kennisplatform dat bestaat uit een practor en een kenniskring, opgebouwd uit docent-onderzoekers en specialisten uit de praktijk. Het is gericht op het ontwikkelen van kennis door het doen van praktisch onderzoek en het bundelen, delen en verspreiden hiervan. Een goede aansluiting van de opleidingen op de arbeidsmarkt is het uiteindelijke doel. Het practoraat vormt onderdeel van een mbo-instelling en werkt nauw samen met het regionale werkveld en bedrijfsleven.

Terug naar het nieuwsoverzicht