Jij bent gek op paarden en je wilt graag van je hobby je werk maken? Je weet van aanpakken en je bent praktisch ingesteld? Dan is de opleiding Paardenhouderij echt iets voor jou!
Paardensport
Inschrijven
Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Paardensport in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.
Zeker weten waar deze opleiding om draait? Kom een dagje proefstuderen!
Over de opleiding:
Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.Welk niveau is het?
De opleiding Paardensport is een opleiding op niveau 4+. De opleiding duurt 4 jaar. Paardensport is zowel theoretisch als praktisch een uitdagende opleiding. Daarom is er een speciale aanmeldingsprocedure ontwikkeld. In samenwerking met het bedrijfsleven beoordelen we of jij de opleiding kunt volgen. We verwachten dat je goede basis-rijvaardigheden hebt en actief bezig bent met de ontwikkeling van je rijvaardigheid.
Je wordt opgeleid tot…
Instructeur Paardensport 25917
Toelatingseisen
Op de website van de rijksoverheid vind je de wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding.
Aanvullende toelatingseisen:
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Deze zijn bepaald in de regeling aanvullende eisen toelating Middelbaar Beroeps Onderwijs
De geschiktheid van de aspirant student wordt bepaald tijdens een intakedag. De intake zal bestaan uit de volgende onderdelen:
- Rijproef
- Ruiterfitheidstest
- Portfolio
- Gesprek
De intakecommissie bestaat uit docent-instructeurs en ondernemers/instructeurs uit de hippische sector. De commissie bepaalt op basis van de uitkomsten van bovenstaande onderdelen of je geplaatst wordt in de opleiding.
Voor de rijvaardigheid geldt dat de student dient te voldoen aan de onderstaande eisen:
De aspirant student moet reeds bij de start van de opleiding Instructeur Paardensport in staat zijn (functionele) hulpen te geven aan het paard (fysieke geschiktheid van de ruiter speelt hierin ook een rol), (fysiek) in staat zijn een onafhankelijke houding en zit te hebben, teugelcontact met het paard voldoende te beheersen, de basisbeginselen van het rijden in het ritme van het paard en op het goede been en het in balans zitten op het paard in de gangen stap, draf en galop in voldoende mate beheersen. Ook dient de student bereid te zijn te (leren) springen, omdat de student tot Instructeur Basissport allround wordt opgeleid (en dus zowel dressuurmatig als springgericht moet kunnen rijden).
Bij de ruiterfitheidstest wordt het doorzettingsvermogen en de algehele fitheid van de aspirant student getest.
Voor deze opleiding zijn 18 opleidingsplaatsen per cohort beschikbaar. Na de aanmeldingen worden er intakedagen georganiseerd. Na de intake met de aspirant student wordt bepaald of deze geschikt is voor opleiding. De student wordt hierover schriftelijk geïnformeerd. Dan wordt er overgegaan tot definitieve inschrijving. De definitieve inschrijvingen vinden plaats op basis van intake en volgorde van aanmelden. Als de 25 opleidingsplaatsen zijn ingevuld worden de overgebleven studenten op een wachtlijst geplaatst.
Wat kost deze opleiding?
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.
Op de website van de rijksoverheid kun je alles vinden over het lesgeld dat aan DUO moet worden betaald. De schoolgeldrekening voor deze opleiding kun je hier vinden.
Na mijn diploma!
Tijdens de opleiding leer je veel mensen kennen die je verder helpen als vakman of –vrouw. Er is een goed arbeidsmarktperspectief. In de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is er een grote vraag naar professionele vakmensen voor de hippische sector. Gerenommeerde bedrijven als Paardensport Chardon, Stal ’t Kabel, HC Nootdorp en HC Hoeksche Waard werken werken met ons samen aan deze veelbelovende opleiding. Toekomstige beroepen zijn onder andere: instructeur, wedstrijdruiter, stalruiter, pensionhouder, manegehouder en ondernemer in de hippische sector. Natuurlijk kun je na het afronden van deze mbo niveau 4-opleiding ook verder studeren op het hbo. Denk hierbij aan opleidingen als Aeres Hogeschool Dronten, Hogeschool Van Hall Larenstein Velp en Aeres Hogeschool Wageningen
Opbouw van de opleiding:
Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding is opgebouwd in blokken waarin verschillende thema’s behandeld worden. In deze blokken kan ook een deel stage zitten. De stage sluiten aan bij de thema’s die op school en bedrijven in de regio verzorgd worden. Tijdens deze opleiding behaal je het KNHS diploma Instructeur Basissport
Wat doe je in de les?
De lessen zelf zijn zeer gevarieerd. Je leert alles over de paardensport- en branche. De volgende onderwerpen spelen een grote rol in de opleiding:
- Horsemanship
Voeding, verzorging, onderhouden van de leefomgeving, gezondheid en ziekteleer zijn thema’s die aan bod zullen komen. Het welzijn van paard staat hoog in het vaandel. Ook krjig je vakken als anatomie en fysiologie, gedrag, rijtechniek en het bewegingsapparaat van het paard. Daarnaast leren we je evenementen organiseren en word je opgeleid om een uitstekende gastheer/-vrouw te zijn. - Sport
Natuurlijk leer je alles over de paardensport, zoals rijvaardigheid op hoog niveau en het geven van professionele rij-instructie met de daarbij behorende pedagogiek en didactiek. - Ondernemen
Ook de zakelijke en ondernemende kant is van belang tijdens de opleiding. Je leert over handel en fokkerij. Ondernemerschap, bedrijfskunde, contracten opstellen en personeelsbeleid zijn dan de onderwerpen tijdens de lessen. Al vanaf de start van de opleiding krijg je naast de theorielessen iedere week vaardigheids- en praktijklessen bij regionale topbedrijven. Je gaat ieder jaar op stage. In het laatste jaar kun je hierbij ook kiezen voor een stage bij een bedrijf in het buitenland
In de lessen werk je regelmatig samen met klasgenoten aan opdrachten en projecten. De lesstof is veelal digitaal. Hierdoor dien je zelf een device mee te nemen naar de lessen.
Vakken tijdens deze opleiding
- Didactiek
- Paardenwelzijn
- Gedrag
- Gezondheidszorg
- Instructie geven
- Rijtechniek
- Sportpsychologie
- Trainingsleer
- Voeding
- Voortplanting
- Sectorkennis
- Coachingsvaardigheden
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap