MBO Maasland

Persbericht: Equestrum gaat een innovatieve hippische campus realiseren in Schipluiden

Schipluiden, 19 februari 2021 – Equestrum gaat, in samenwerking met Lentiz onderwijsgroep en zorginstelling ASVZ, een innovatieve business driven campus realiseren aan de Ommedijk 3 in Schipluiden/Den Hoorn. Deze circulaire campus biedt een platform voor onderwijs, zorg en het bedrijfsleven en moet medio 2022 helemaal gereed zijn.

Alle beschikbare informatie over de campus, inclusief een filmpje met onze plannen, is te vinden op de nieuwe website van Equestrum. Deze is in een nieuw jasje gestoken en staat sinds vandaag online. De uitstraling van de nieuwe website past nog beter bij de huisstijl en de ambities van Equestrum. Op de website, www.equestrum.nl, kan je terecht voor de laatste ontwikkelingen rond Equestrum, maar vind je ook alles over samenwerkingen en initiatieven.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Equestrum voor de komende 2 jaar is het realiseren van de hippische campus. Het wordt een broedkamer voor innovaties, crossovers, passende opleidingen en onderzoek. De campus kent vijf pijlers waarlangs de paardensport verder wordt ontwikkeld: Educatie, Research, Business, Health & Care en Sport. Deze pijlers hebben allen één hoofdpartner: – Educatie: Lentiz onderwijsgroep – Research: EqulnnolLab.

  • Business: RSP
  • Health & Care: ASVZ
  • Sport: hippische sector in Zuid-Holland

Deze partners geven gezamenlijk de Equestrum campus vorm. Er lopen al diverse activiteiten binnen de pijlers en deze komen uiteindelijk allemaal op de campus samen. Zo is de intentie om al in 2021 een start te maken met onderwijsactiviteiten door Lentiz onderwijsgroep op de te transformeren (rijks)monumentale boerderij op het campus terrein.

Ook Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport, is enthousiast. Hij ziet mogelijkheden voor een CTO waar de Equestrum campus een rol kan spelen in de ontwikkeling van de paardensport in de regio. “Het is een geweldig initiatief voor elke paardensporter met gezonde ambitie. Het is een idee dat al een paar jaar in de koker zat, maar wat nu in de Equestrum campus vorm gaat krijgen. Zo creëren we een optimale setting voor de ontwikkeling van talenten binnen de paardensport. Dit ondersteunt Rotterdam Topsport natuurlijk van harte. Wellicht dat we een aantal studenten van de opleiding nog terug zien op het (inter)nationale toneel van de topsport, bijvoorbeeld bij het CHIO Rotterdam. Over 5 tot 10 jaar zijn zelfs de Olympische Spelen wellicht haalbaar. Dat zou natuurlijk geweldig zijn.”

Lentiz onderwjjsgroep zoekt altijd de verbinding met het bedrijfsleven en haar omgeving en daarom is Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur Lentiz onderwijsgroep, dan ook enthousiast over deze campus.  “Dit begon ooit als een droom en de campus komt er nu daadwerkelijk. Geweldig! Het is voor Lentiz onderwijsgroep een enorme kwaliteitsimpuls. Wij zijn tevreden over de opleiding als de bedrijven voor wie we opleiden tot de conclusie komen dat de studenten die bij hen aan de slag gaan, de kwaliteit leveren die zij graag zien. Om dit continu te waarborgen werken we heel nauw samen met de bedrijven die de studenten op stage hebben en deze opleiding mede vormgeven.”

Eén van de bedrijven die nauw betrokken is bij de opleiding is Stal ’t Kabel van Sanne Winters en Ronald Broers. Sanne vindt de campus echt van toegevoegde waarde voor de opleiding. Studenten worden constant gevoed met paardensport. “Er is in Nederland geen hippische opleiding die het zo aanbiedt als Lentiz. Er is veel vraag naar hippische opleidingen, maar toekomstige studenten vergissen zich er nog weleens in wat de paardenwereld precies inhoudt. De Lentiz opleiding en de campus bereiden ze echt voor op de paardenpraktijk. Het mooie is dat de campus niet alleen voor de studenten en de opleiding is, maar dat het ook een sociale functie biedt. Zo kunnen we maatschappelijk ook iets bijdragen.”

Ook Paardensport Chardon stond aan de wieg van de Lentiz opleiding Paardensport. Bram Chardon ziet de campus een belangrijke bijdrage leveren aan het opleiden van vakmensen, specialisten die zowel binnen de hippische sector, in de breedte, maar ook met name in de topsport hard nodig zijn. De innovatie op de campus moet ervoor gaan zorgen dat de sector blijft groeien en innoveren, dat zorgt voor levendigheid en ontwikkeling. Topsport en innovatie gaan altijd samen. “Met de komst van de campus op loopafstand geeft het mij en ons bedrijf onwijs veel motivatie en positieve energie om met elkaar de paardensport/sector te blijven ontwikkelen en ervoor te zorgen dat deze regio voldoende draagkracht blijft houden voor alle ondernemers die verbonden zijn met deze sector. Voor mij persoonlijk vind ik het stukje innovatie het meest interessant. Hier gaan specialisten zich bezighouden met innovatie op verschillende vlakken binnen de hippische sector. Dergelijke specialisten hebben wij als topsporters nodig om te kunnen blijven verbeteren. Op het moment dat je een dergelijke campus hebt, op loopafstand van ons eigen bedrijf, is dat een gigantische verrijking en dit kan voor mijzelf gaan bijdragen aan het voorblijven van de concurrentie jaar in jaar uit.  En daar doe ik het toch allemaal voor!”

En Jan de Mooij, voorzitter van het bestuur van Equestrum, is trots dat de campus als een soort “Papendal aan de Rijksweg A4” er nu daadwerkelijk komt.  “Op de campus brengen we het onderwijs en de praktijk bij elkaar. In de toekomst moet dit internationaal de ‘top of the bill’ zijn. En daarnaast is het straks een goede springplank voor heel veel studenten en ondernemers die actief zijn of willen worden in de (inter)nationale hippische sport.”

Alle beschikbare informatie over Equestrum en de Equestrum campus is te vinden op: www.equestrum.nl.  Klik hier om naar het nieuwsitem te gaan en om de video over de Equestrum Campus te bekijken.

Terug naar het nieuwsoverzicht