MBO Maasland

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Veel gestelde vragen

  • Hoe weet ik of een opleiding echt bij me past?

    Lees de informatie over de mbo-opleidingen op deze website goed door. Je kunt via deze website ook informatie vragen aan docenten en een studiekeuzeadviseur. Daarnaast kan je je aanmelden om een dag mee te lopen met één of meerdere opleidingen.

  • Ik heb me aangemeld. Wat moet ik nu doen?

    Als je je voor een opleiding hebt aangemeld, word je vanzelf uitgenodigd voor een intakegesprek. Deze vinden mogelijk telefonisch plaats i.v.m. corona.

  • Tot welk niveau ben ik toelaatbaar?

    Je kunt kiezen tussen mbo-niveau 1, 2, 3 of 4. De toelatingseisen zijn als volgt:

    • Niveau 1 (entreeopleiding): je bent minimaal 16 jaar en hebt geen diploma van de middelbare school behaald.
    • Niveau 2: je hebt een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte leerweg (vmbo bbl)
    • Niveau 3 en 4: je hebt een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, of het mbo-diploma niveau 2 of 3 behaald.
    • Havo/vwo: Heb je een overgangsbewijs van  havo/vwo 3 naar klas 4, dan ben je toelaatbaar tot niveau 2, 3 of 4.
  • Ik heb me niet vóór 1 april aangemeld. Word ik nog toegelaten?

    Natuurlijk ben je nog toelaatbaar! Vanwege de coronacrisis is het toelatingsrecht tot de opleiding van je keuze verlengd van 1 april 2020 naar 1 mei 2020. We willen graag dat je je zo snel mogelijk aanmeldt. Maar we vinden het ook heel belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt! Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op! Ook als je je na 1 april of mei aanmeldt, ben je gewoon toelaatbaar.

  • Wat kost een mbo-opleiding?

    Doorgaans betaal je lesgeld aan het Rijk en cursusgeld aan de school. Als je bij aanvang van de opleiding 18 jaar of ouder bent of je bent gehuwd, dan ben je lesgeldplichtig. Het cursusgeld dat je aan de school betaalt, verschilt per opleiding. Kijk bij de opleidingsinformatie over de kosten van de opleiding van jouw keuze.

  • Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

    Binnen het mbo bestaan er twee leerwegen: BOL en BBL. In zowel de BOL als de BBL-opleiding moet je hetzelfde leren. Je leert alleen op een andere manier.

    BOL (Beroepsopleidende leerweg)
    Je volgt dagonderwijs op school en loopt daarnaast stage. Het verschilt per opleiding in welke leerjaren je stage loopt.

    BBL (Beroepsbegeleidende leerweg)
    Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf en volgt daarnaast (meestal 1 dag per week) onderwijs op school. Je moet hierbij zelf een baan vinden. We kunnen je echter wel adviseren.

  • Ik heb een probleem (een leerprobleem of andere problemen). Is er op jullie school hulp voor mij?

    Wij zijn een kleine school, waar leerlingen gekend en herkend worden. Als je een probleem hebt helpen wij je. Natuurlijk kan je bij ons op school altijd terecht bij je mentor. Daarnaast hebben we een professioneel zorgteam op school. Je studie moet je wel zelf doen, maar je staat er niet alleen voor!