MBO Oostland

Hovenier

Groen is overal om je heen. In deze opleiding leer je hoe je een mooie buiten- omgeving ontwerpt, aanlegt en onderhoudt. Je werkt nauwkeurig en veilig en je kunt goed met mensen omgaan. Ben je graag buiten en technisch bezig? Houd je van planten, natuur en werken in de buitenlucht? Werk je graag met mensen en machines? Dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou.
Jongen op zitmaaier

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Hovenier in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Direct inschrijven

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 1, 2 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau een, twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt op niveau 4 kun je ook verder leren op het hbo. De opleidingen worden aangeboden in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL). Niveau 1 en 2 worden ook aangeboden in de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Je wordt opgeleid tot…

Assistent plant/groene leefomgeving (niveau 1, crebonummer 25160), medewerker hovenier (niveau 2, crebonummer 25621)) of opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, crebonummer 25617).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Je kunt gaan werken als hovenier, groenvoorziener bij een grootgroenbedrijf, een tuincentrum of een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je ook doorstuderen aan het hbo.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je komt het eerste jaar vier dagen per week naar school en je gaat een dag stage lopen. In het tweede (en derde) jaar kom je drie vaste dagen in de week naar school voor de theorie en de aanvullende vakkennis. Je moet daarnaast een stageplaats bij een bedrijf in de sector hebben.

Wat doe je in de les?

Op niveau 1 leer je over diverse planten en hun namen, onderhoud aan bomen, struiken, gazon en verhardingen. Ook leer je het aanleggen van bestrating, bouwkundige elementen zoals schuttingen en het aanplanten van bomen en struiken. Na je opleiding mag je werken met een bosmaaier. Tijdens de opleiding op niveau 2 leer je het onderhouden en aanleggen van tuinen in de praktijk op school en bij een leerbedrijf. Je gaat maaien, snoeien, planten, bestrating maken, schuttingen en vijvers plaatsen. Een belangrijk onderdeel van je opleiding is de kennis over flora en fauna. Ook leer je werken met diverse machines. Op niveau 4 gaan we daarnaast in op management en ondernemerschap.

Iets voor jou? De opleiding Hovenier is iets voor jou als:

 • je het leuk vindt om ervoor te zorgen dat een tuin of landschap er perfect bij ligt;
 • je graag je handen uit de mouwen steekt;
 • je niet bang bent om met groot gereedschap te werken;
 • je er van houdt om mooie ontwerpen voor buitenruimtes te maken.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan & burgerschap
 • Biologie
 • Natuur- en scheikunde
 • Hovenier
 • Duits
 • Ondernemend gedrag