Paardensport

Tijdens de opleiding Paardensport verwachten we van jou een hoge mate van zelfstandigheid. Je leert immers al snel ondernemend te handelen en hoe je professionele kennis en deskundigheid overbrengt. We zien jou als student helemaal zitten als jij zorgt voor een flinke dosis doorzettingsvermogen, een ondernemende houding en als je de lat voor jezelf hoog legt. Onze gespecialiseerde vakdocenten leiden je op voor een beroep als professioneel ruiter, instructeur of allround ondernemer in de paardenbranche. Kortom, je wordt een echte vakman of –vrouw in de paardensport.
Student te paard en meisje bij hek

Inschrijven

Is paardensport dé opleiding voor jou? Schrijf je dan nu in en wij nodigen je uit voor een intakeprocedure. Vul het inschrijfformulier samen met je ouders/verzorgers in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

De opleiding Paardensport is een opleiding op niveau 4+. De opleiding duurt vier jaar. Tijdens de aanmeldingsprocedure beoordelen we in samenwerking met het bedrijfsleven of jij de opleiding kunt volgen. Een rijvaardigheidsproef en een ruiterfitheidstest maken deel uit van de intakeprocedure. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen op het gebied van rijvaardigheid op grond waarvan geselecteerd mag worden.

Waar word je voor opgeleid?

Instructeur paardensport en –houderij (niveau 4, crebonummer 25710).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Deze zijn bepaald in de regeling aanvullende eisen toelating Middelbaar Beroeps Onderwijs.

De geschiktheid van de aspirant student wordt bepaald tijdens een intakedag. De intake zal bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Rijproef
 • Ruiterfitheidstest
 • Portfolio
 • Gesprek

De intakecommissie bestaat uit docent-instructeurs en ondernemers/instructeurs uit de hippische sector. De commissie bepaalt op basis van de uitkomsten van bovenstaande onderdelen of je geplaatst wordt in de opleiding.

Voor de rijvaardigheid geldt dat de student dient te voldoen aan de onderstaande eisen:

De aspirant student moet reeds bij de start van de opleiding Instructeur Paardensport (crebo 25469) in staat zijn (functionele) hulpen te geven aan het paard (fysieke geschiktheid van de ruiter speelt hierin ook een rol), (fysiek) in staat zijn een onafhankelijke houding en zit te hebben, teugelcontact met het paard voldoende te beheersen, de basisbeginselen van het rijden in het ritme van het paard en op het goede been en het in balans zitten op het paard in de gangen stap, draf en galop in voldoende mate beheersen. Ook dient de student bereid zijn te (leren) springen, omdat de student tot Instructeur Basissport allround wordt opgeleid (en dus zowel dressuurmatig als springgericht moet kunnen rijden).

Bij de ruiterfitheidstest wordt het doorzettingsvermogen en de algehele fitheid van de aspirant student getest.

Voor deze opleiding zijn 25 opleidingsplaatsen per cohort beschikbaar. Na de aanmeldingen worden er intakedagen georganiseerd. Na de intake met de aspirantstudent wordt bepaald of deze geschikt is voor opleiding. De student wordt hierover schriftelijk geïnformeerd. Dan wordt er overgegaan tot definitieve inschrijving. De definitieve inschrijvingen vinden plaats op basis van intake en volgorde van aanmelden. Als de 25 opleidingsplaatsen zijn ingevuld worden de overgebleven studenten op een wachtlijst geplaatst op basis van volgorde van aanmelding.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

In de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is er een grote vraag naar professionele vakmensen voor de hippische sector. Gerenommeerde bedrijven en organisaties zoals Equestrum en Chardon Paardensport werken met ons samen aan deze opleiding. Aan het einde van de opleiding voldoe je minimaal aan de eisen voor instructeur basissport van de KNHS.

Toekomstige beroepen zijn onder andere: instructeur, wedstrijdruiter, stalruiter, groom, manegehouder en ondernemer in de hippische sector. Deze beroepen kun je dankzij de internationale elementen in de opleiding overal ter wereld uitoefenen. Natuurlijk kun je na het afronden van deze mbo niveau 4-opleiding ook verder studeren op het hbo. Denk hierbij aan opleidingen als CAH Vilentum Hogeschool Dronten, Hogeschool Van Hall Larenstein Velp en Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is opgebouwd in blokken waarin verschillende thema’s behandeld worden. In deze blokken kan ook een deel stage zitten. De stage sluiten aan bij de thema’s die op school en bedrijven in de regio verzorgd worden. De stage kan gelopen worden in binnen-en buitenland.

Wat doe je in de les?

De lessen zelf zijn zeer gevarieerd. Je leert alles over de paardensport- en branche. De volgende onderwerpen spelen een grote rol in de opleiding:

 • Horsemanship
  Voeding, verzorging, onderhouden van de leefomgeving, gezondheid en ziekteleer zijn thema’s die aan bod zullen komen. Het welzijn van het paard staat hoog in het vaandel. Ook krjig je vakken als anatomie en fysiologie en gedrag. Daarnaast leren we je evenementen organiseren en word je opgeleid om een uitstekende gastheer/-vrouw te zijn.
 • Sport
  Natuurlijk leer je alles over de paardensport, zoals rijvaardigheid op hoog niveau en het geven van professionele rij-instructie met de daarbij behorende pedagogiek en didactiek.
 • Ondernemen
  Ook de zakelijke en ondernemende kant is van belang tijdens de opleiding. Je leert over handel en fokkerij. Ondernemerschap, bedrijfskunde, contracten opstellen en personeelsbeleid zijn dan de onderwerpen tijdens de lessen.
 • Ruiterfitheid
  Een goede houding, balans en fitheid zijn belangrijk voor jou als ruiter. We werken daarom samen met One Switch Ruitervitaal.

Naast de theorielessen krijg je iedere week vaardigheids- en praktijlessen bij regionale topbedrijven. Je gaat ieder jaar op stage. Uiteraard kun je hierbij in leerjaar 4 ook kiezen voor een internationale stage bij een bedrijf in het buitenland.

Iets voor jou?
De opleiding Paardensport is iets voor jou als:

 • je passie hebt voor de paardensport en de branche;
 • je ondernemend bent;
 • je internationale ervaring wilt opdoen;
 • je een echte vakman of -vrouw wilt worden in de paardensport.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Didactiek
 • Dierenwelzijn
 • Gedrag
 • Gezondheidszorg
 • Instructie geven
 • Rijtechniek
 • Sportpsychologie
 • Trainingsleer
 • Voeding
 • Voortplanting

Deze opleiding volg je aan:

MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.

Alles over MBO Maasland