Paardensport

Tijdens de opleiding Paardensport verwachten we van jou een hoge mate van zelfstandigheid. Je leert immers al snel ondernemend te handelen en hoe je professionele kennis en deskundigheid overbrengt. We zien jou als student helemaal zitten als jij zorgt voor een flinke dosis doorzettingsvermogen, een ondernemende houding en als je de lat voor jezelf hoog legt. Onze gespecialiseerde vakdocenten leiden je op voor een beroep als professioneel ruiter, instructeur of allround ondernemer in de paardenbranche. Kortom, je wordt een echte vakman of –vrouw in de paardensport.

Inschrijven

Is paardensport dé opleiding voor jou? Schrijf je dan nu in en wij nodigen je uit voor een intakeprocedure. Vul het inschrijfformulier samen met je ouders/verzorgers in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

De opleiding Paardensport is een opleiding op niveau 4+. De opleiding duurt 4 jaar. Paardensport s zowel theoretisch als praktisch een uitdagende opleiding. Daarom is er een speciale aanmeldingsprocedure ontwikkeld. In samenwerking met het bedrijfsleven beoordelen we of jij de opleiding kunt volgen. We verwachten dat je goede basis-rijvaardigheden hebt en actief bezig bent met de ontwikkeling van je rijvaardigheid. Naast de rijvaardigheidsproef is er een AVO-test: we testen dan jouw kennis van rekenen, Nederlands en Engels.

Waar word je voor opgeleid?

Instructeur paardensport en –houderij (niveau 4, crebonummer 25469).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Tijdens de opleiding leer je veel mensen kennen die je verder helpen als vakman of –vrouw. Er is een goed arbeidsmarktperspectief. In de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is er een grote vraag naar professionele vakmensen voor de hippische sector. Gerenommeerde bedrijven als CHIO Rotterdam werken met ons samen aan deze veelbelovende opleiding. Toekomstige beroepen zijn onder andere: instructeur, wedstrijdruiter, stalruiter, pensionhouder, manegehouder en ondernemer in de hippische sector. Natuurlijk kun je na het afronden van deze mbo niveau 4-opleiding ook verder studeren op het hbo. Denk hierbij aan opleidingen als CAH Vilentum Hogeschool Dronten, Hogeschool Van Hall Larenstein Velp en Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is opgebouwd in blokken waarin verschillende thema’s behandeld worden. In deze blokken kan ook een deel stage zitten. De stage sluiten aan bij de thema’s die op school en bedrijven in de regio verzorgd worden. De stage kan gelopen worden in binnen-en buitenland.

Wat doe je in de les?

De lessen zelf zijn zeer gevarieerd. Je leert alles over de paardensport- en branche. De volgende onderwerpen spelen een grote rol in de opleiding:

 • Horsemanship
  Voeding, verzorging, onderhouden van de leefomgeving, gezondheid en ziekteleer zijn thema’s die aan bod zullen komen. Het welzijn van paard staat hoog in het vaandel. Ook krjig je vakken als anatomie en fysiologie, gedrag, rijtechniek en het bewegingsapparaat van het paard. Daarnaast leren we je evenementen organiseren en word je opgeleid om een uitstekende gastheer/-vrouw te zijn.
 • Sport
  Natuurlijk leer je alles over de paardensport, zoals rijvaardigheid op hoog niveau en het geven van professionele rij-instructie met de daarbij behorende pedagogiek en didactiek.
 • Ondernemen
  Ook de zakelijke en ondernemende kant is van belang tijdens de opleiding. Je leert over handel en fokkerij. Ondernemerschap, bedrijfskunde, contracten opstellen en personeelsbeleid zijn dan de onderwerpen tijdens de lessen. Al vanaf de start van de opleiding krijg je naast de theorielessen iedere week vaardigheids- en praktijklessen bij regionale topbedrijven. Je gaat ieder jaar op stage. Uiteraard kun je hierbij ook kiezen voor een internationale stage bij een bedrijf in het buitenland.

In de lessen werk je regelmatig samen met klasgenoten aan opdrachten en projecten. De lesstof is veelal digitaal. Hierdoor dien je zelf een device mee te nemen naar de lessen.

Iets voor jou?

De opleiding Paardensport is iets voor jou als:

 • je passie hebt voor de paardensport en de branche;
 • je ondernemend bent;
 • je internationale ervaring wilt opdoen;
 • je een echte vakman of -vrouw wilt worden in de paardensport.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Didactiek
 • Dierenwelzijn
 • Gedrag
 • Gezondheidszorg
 • Instructie geven
 • Rijtechniek
 • Sportpsychologie
 • Trainingsleer
 • Voeding
 • Voortplanting

Deze opleiding volg je aan:

MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.

Alles over MBO Maasland

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.

Paardenhouderij

Ben jij ook het liefst de hele dag met paarden bezig? Weet je van aanpakken en ben je praktisch ingesteld? Dan is de opleiding Paardenhouderij echt iets voor jou!

Dierverzorging

Je hebt een echte passie voor dieren en wilt graag met dieren werken? Dan past de opleiding Dierverzorging bij jou!