Cursus & Consult
Vakbekwaam hovenier van der Heijden

Over een stadsmeisje dat vakbekwaam hovenier wordt

Marcella Nefs-Veringmeier is 32 jaar en woont in Delft. Ze werkt als calculator & Officemanager bij Hovenier van der Heijden in Den Hoorn. Als gediplomeerd vakbekwaam hovenier zit ze hier helemaal op haar plek. Ondanks de drukke werkzaamheden maken zij en directeur Aarnoud van ‘t Hof graag even tijd voor ons.

Je moet niet denken dat Marcella het, naast haar fulltime job, rustig aan doet. Ben je mal, in tegendeel zelfs. De hondensport staat met stip op 1 in haar rijtje van favoriete vrijetijdsbestedingen. Daarnaast trekken Marcella en manlief er graag op uit met hun boot. Fietsen, suppen, wandelen….de lijst met leuke to-do dingetjes wordt alleen maar langer naarmate ons gesprek duurt.

Groensector?

Bezige bijtjes zoals Marcella zijn natuurlijk altijd welkom in het groen. Maar dat zij vakbekwaam hovenier is geworden is toch wel bijzonder te noemen. Ze had tot 15 jaar geleden namelijk:

  • geen groene vingers.
  • geen familie werkzaam in de sector.
  • geen grote (moes)tuin o.i.d.

Nee, als “stadsmeisje” uit Schiedam heeft ze echt geen idee dat er zoiets als een groensector bestaat. Laat staan dat ze weet welke beroepen daarbij passen.

In de tijd dat ze naar het VMBO gaat, met het idee om later dierenarts te worden, komt ze voor het eerst in aanraking met groen (onderwijs). Naast dierverzorging krijgt ze namelijk verplichte “groene” vakken. De spreekwoordelijke vonk springt over. Samen met een vriendin start ze na het vmbo vol enthousiasme aan de mbo-niveau 4 opleiding tot vakbekwaam hovenier.

Vakbekwaam hovenier Marcella

Zo groen als gras

Zo groen als gras begint ze echt vanaf de basis. Ze moet bij wijze van spreken nog leren wat een hark is. Ze loopt tijdens het 1e jaar stage bij Groeneweg Tuinaanleg. Hun exclusieve aanlegopdrachten, met niet al te veel machines voor handen, zorgen dat ze met haar neus in de boter valt. Ze leert er de kneepjes van het vak en wordt daarbij fysiek een stuk sterker. Daarnaast leert ze naar eigen inzicht te werken en haar krachten goed te verdelen.

Een andere stage loopt ze in de Botanische tuin van Diergaarde Blijdorp. “The place to be”, volgens Marcella, een tijd waar ze veel mooie herinneringen aan heeft. Gedurende de opleiding voelt ze zich steeds meer thuis in het vak. Het laatste jaar ontdekte ze tijdens de stage bij het Ingenieursbureau van Gemeente Rotterdam dat calculeren en coördineren haar nog beter ligt dan de soms zware, fysieke, werkzaamheden buiten.

Via haar vriend, haar jeugdliefde en klasgenoot, komt ze in contact met Hovenier van der Heijden. Ze wordt aangenomen als hovenier in de functie assistent bedrijfsbureau. En dan ineens ben je 12 jaar verder, getrouwd met je grote liefde en nog steeds werkzaam bij diezelfde werkgever.

“Ik zou buiten ook graag nog wat meer vrouwen in de teams hebben“

Vrouw en vakbekwaam hovenier

Marcella is calculator/Officemanager. Haar ervaring als hovenier, is van enorme toegevoegde waarde voor haar en haar collega’s. Ze weet hoe het eraan toe gaat “buiten”. Haar tijd besteed ze voor 80% aan calculeren en het maken van beplantingsplannen. Ze staat nog heel dicht bij de praktijk.

Als vrouw tussen voornamelijk mannen heeft ze zich nooit anders gevoeld. Vanuit haar functie en werkzaamheden is Marcella vaak het eerste aanspreekpunt voor collega’s en externen. Of het nu gaat om het verwerken van nieuwe aanvragen, urenregistraties, maken van beplantingsplannen of de projectbereiding. In deze functie ben je de creatieve duizendpoot van het bedrijf.

Bij familiebedrijf van der Heijden zit Marcella na al die jaren nog steeds helemaal op haar plek. Ze werkt dagelijks aan de mooiste projecten. De variatie is enorm, denk aan particuliere tuinen van een paar duizend euro tot aanbestedingsopdrachten van een paar ton. Ze maakt het hele proces van A tot Z mee en dat maakt haar job natuurlijk wel uniek. Ze krijgt nog altijd een kick als een project is aangelegd en wordt opgeleverd. Het blijft volgens Marcella geweldig om te zien dat een project in werkelijkheid soms nog beter uitpakt dan van tevoren bedacht.

Carrière in het groen? Laat je positief verrassen!

Marcella adviseert iedereen die interesse heeft in een carrière in het groen hier serieus werk van te maken. Net als haar kan je wel eens voor een positieve verrassing komen te staan. Het vak is enorm divers, is volop in ontwikkeling en er zit zeker toekomst in. Onderzoek wat er bij je past en welke beroepen er allemaal zijn in het groen. Neem gewoon eens contact op met een hovenier of opleider bij je in de buurt.

Droom jij ook van een carrière in het groen? Of ben je net als de jonge Marcella, het meisje uit de stad, en weet je eigenlijk niet zo goed wat er allemaal te doen is in het groen? Kijk dan op Hovenier opleidingen – Lentiz | Cursus & Consult of bel naar 088 3382283. We helpen je graag ontdekken of groen iets voor jou is.

Terug naar het nieuwsoverzicht