Vrouwelijke hovenier Dagmar

Cursus “Vrouwelijke hovenier” bestaat dat eigenlijk wel?

Dagmar googelt letterlijk “vrouwelijke hovenier”. En jawel, BINGO, ze bestaan! Groen loopt als een rode draad door haar leven, maar pas in 2020 bedenkt ze dat ze hovenier wil worden. Dagmar Haggenburg is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Breda. Na haar afstuderen werkt de 29 jarige Rotterdamse als fotograaf/kunstenaar. Mens en natuur zijn een constante inspiratiebron voor haar kunstprojecten. In haar vrije tijd geniet ze daarnaast volop van haar hobby-groen, de moestuin.

Uit je hoofd

Door de pandemie komt haar fotografiewerk in 2020 stil te liggen. Dagmar merkt dat ze in dit werk steeds meer moeite heeft met het vele  “in haar hoofd zijn” en de enorme hoeveelheid “beeldscherm tijd”. Ze is creatief, ze wil naar buiten en vaker fysiek bezig zijn. Via-via komt ze in contact met tuinontwerpster Liesbeth Kaag van Lilabotanica. Het werk van Liesbeth en het enthousiasme van deze groenprofessional werkt zo aanstekelijk dat Dagmar een besluit neemt. Ze wordt hovenier, maar kan dat eigenlijk wel?

Google zoekt (en vindt) vrouwelijke hoveniers

Eerst onderzoekt ze de werkgelegenheid voor vrouwen in de groensector. Gek he, maar in haar denkwereld zijn hoveniers mannen die fulltime werken.

“Vrouw, groen en een parttime baan, kan dat eigenlijk wel” vraagt ze zich hardop af? Ze googelt letterlijk op “vrouwelijke hovenier”. En jawel, BINGO, ze bestaan!

Vrouwelijke hovenier Dagmar

Op zoek naar een hoveniersopleiding voor volwassenen

Nu ze dit weet zoekt ze eerst een geschikte hoveniersopleiding.  Ze leest over de VHG branche opleiding en bezoekt de informatie avond van Lentiz Cursus & Consult in Barendrecht.

Deze opleiding is precies wat ze zoekt:

  • vakkennis zoals plantenkennis, bodemkunde, tekenvaardigheid, aanleg en onderhoud.
  • avondopleiding, dus prima te combineren met een baan.
  • leuke klasgenoten.
  • enthousiaste docenten.

Ze schrijft zich in en september 2020 start ze met het 1e leerjaar van de opleiding: Aankomend Hovenier.

Dan is het tijd voor de volgende stap, op zoek naar een baan in de groensector. Dagmar stuurt open sollicitaties naar 2 bedrijven.  Blij verrast krijgt ze van allebei een reactie dat ze van harte welkom is. Dagmar gaat tijdelijk aan de slag bij Projecten in het Groen in Krimpen ad IJssel.

Als je leert over je passie is leren leuk

Op dit moment, we spreken haar in het voorjaar van 2021, heeft Dagmar lekker wat ervaring op kunnen doen in de praktijk. Ze besteedt daarnaast gemiddeld 6 uur per week aan zelfstudie. Op de vraag of dat niet zwaar is zegt Dagmar “Als je leert over je passie is leren vooral leuk”.  Behalve VCA vindt ze alle vakken leuk en leerzaam.

Dagmar heeft haar groene geluk gevonden. De ideale baan is er één waar ze haar creativiteit en het hoveniersvak kan combineren. Met zoveel enthousiasme en passie kan het niet anders dan dat ze die baan gaat vinden. Op www.dagmarhaggenburg.nl deelt ze haar passie voor de natuur en kunst.

Twijfel jij of het hoveniersvak iets voor je is? Dagmar heeft maar 1 advies: “ Stuur gewoon een mail naar een hovenier en vraag of je een dag mee mag lopen. Laat je vooral niet tegenhouden, het is een ontzettend mooi beroep waar je zoveel kanten mee op kan”.

"Niet iedereen wil of kan fulltime werken. Met meer parttime vacatures creëer je extra ruimte voor de vrouwelijke hovenier”

Wil je net als Dagmar in de groensector aan de slag? Trek de stoute werkschoen aan en zet die volgende stap!

Alle informatie over de opleiding is terug te lezen op ⇨ Lentiz-hoveniersopleiding.

Wil je de gratis informatie avond op 23 juni bezoeken? Je bent van harte welkom, Meld je wel even aan op ⇨ Lentiz-informatieavond

Terug naar het nieuwsoverzicht