MBO Maasland

Lentiz | Maasland opent recyclestation

Veel praktijklessen van Lentiz | VMBO en MBO vinden plaats in de schooltuin. Er worden proeftuinen aangelegd, insectenresorts gerealiseerd en er vindt veel onderhoud plaats. Het afval hiervan werd naar afvalstations gebracht. De school heeft als doelstelling om zoveel mogelijk circulair te zijn en zocht naar een andere manier voor het afvoeren van afval. Jaap Jan Kuijper, teamleider van Letinz | MBO Maasland: “Wij dragen als school bij aan de ontwikkeling van studenten. Het is daarom belangrijk om ze te laten ervaren hoe je een steentje kunt bijdragen aan het milieu. Met dit recyclestation leren studenten en leerlingen veel over het hergebruiken van materialen, dit draagt bij aan een circulaire en duurzame beroepshouding.”

Circulair afvalsysteem

Jan Priem, vrijwilliger bij Lentiz Maasland vond dat de afvoer van afval anders moest: “Ik denk dat er veel mogelijk is met oude materialen uit onze schooltuin. Het is zonde om daar niks mee te doen!” Met deze gedachte heeft een team docenten, mbo-studenten en vmbo-leerlingen een concept gerealiseerd: het recycle station. Het station bestaat uit drie bunkers: fijn groenafval, puin/hout afval en takken afval. Het fijne groen wordt door de mbo-ers met een kleine graafmachine of shovel gecomposteerd waarmee de schooltuin vervolgens wordt bemest door de vmbo-ers. Grotere takken worden door de studenten versnipperd in een hakselaar waar vervolgens de leerlingen paden mee aanleggen. Dit maakt het project een mooi voorbeeld van de doorlopende leerlijn van vmbo naar het mbo.

Gesponsord recyclestation

Het recyclestation is bekostigd door Vereniging ter bevordering van Christelijk voortgezet onderwijs te Maasland en omstreken. Voorzitter Henk van der Kamp is tijdens de officiële opening aanwezig: “Namens de stichting ben ik trots op hoe een heel team dit heeft gerealiseerd. Wij hopen dat dit bijdraagt aan een duurzame transitie.” Dankzij de stichting zijn er regelmatig projecten gerealiseerd op de school: de bouw van de kas, hondenkennel, een weiland en het leguanenverblijf.

Over Lentiz | MBO Maasland

Scholieren met een passie voor dieren en planten, die graag werken in de buitenlucht of die het leuk vinden om met sport en evenementen bezig te zijn, kunnen terecht bij Lentiz | MBO Maasland. Je vindt er een breed aanbod aan mbo-opleidingen op alle niveaus (BBL en BOL). Check voor meer informatie de website www.lentiz.nl/mbo-maasland.

Terug naar het nieuwsoverzicht