MBO Maasland

Hovenier

Ben je graag buiten en technisch bezig? Groen is overal om je heen. Je ziet machines, mensen en weet: hier gaat iets moois gemaakt worden. Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou.

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Hovenier in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.
Zeker weten waar deze opleiding om draait? Kom een dagje proefstuderen!

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Natuurlijk kun je ook verder leren op het hbo. Alle opleidingen worden in het eerste leerjaar aangeboden in een BOL-variant: 5 dagen per week naar school met, verdeeld over het schooljaar, een of meerdere stageperioden. Vanaf het tweede leerjaar wisselen we in de opleiding van leerweg. We stappen over van BOL naar BBL. Dit betekent dat je vanaf het tweede leerjaar nog maar 1 dag naar school gaat. Voor niveau 4 geldt dat je dan 2 dagen per week naar school gaat. De overige dagen werk je voor een hoveniersbedrijf (of een vergelijkbaar bedrijf in de sector). Voor alle opleidingen is het van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week.

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker hovenier (niveau 2, crebonummer 25621), vakbekwaam hovenier (niveau 3, crebonummer 25618) of opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, crebonummer 25617).

Toelatingseisen

Op de website van de rijksoverheid vind je de wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Op de website van de rijksoverheid kun je alles vinden over het lesgeld dat aan DUO moet worden betaald. De schoolgeldrekening voor deze opleiding kun je hier vinden.

Na mijn diploma!

Je kunt gaan werken als hovenier, bij een grootgroen- bedrijf, bij een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je ook doorstuderen aan het hbo. Op niveau 4 leer je planningen en kostenberekeningen van projecten maken. Ook leer je hoe je leiding moet geven bij kleinere en grotere projecten

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Tijdens de opleiding heb je lesuren van 60 minuten. Je komt het eerste jaar vier dagen per week naar school en zult een dag BPV (stage) lopen. In het tweede (en derde) jaar kom je een vaste dag in de week naar school voor de theorie en de aanvullende vakkennis. Je moet daarnaast een baan bij een bedrijf in de sector hebben. We werken op school veelal met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken.

Wat doe je in de les?

Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf; je werkgever). Je gaat maaien, snoeien, planten, bestratingen maken en schuttingen en vijvers plaatsen. Ook leer je werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Daarnaast heb je Algemeen Vormende vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschap. In niveau 4 gaan we daarnaast in op management en de ondernemerschap.

Vakken tijdens deze opleiding

  1. Houding en communicatie
  2. Bodem, grond, water, landschap, bemesting.
  3. Inzet en bediening van machines en werktuigen
  4. Techniek, onderhoud
  5. Materialen, toepassing en verwerking
  6. Veiligheid, regelgeving, milieu
  7. Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken