MBO Maasland

Groen, Grond en Groene Infra (Loonwerk)

In de opleiding leer je veilig werken met grote machines en het afstellen hiervan. Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke thema’s in de opleiding. Groen, Grond en Groene Infra is overal om je heen. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is deze opleiding zeker iets voor jou.
Kraanbestuurder poseert bij zijn kraan

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Groen, Grond en Groene Infra in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.
Zeker weten waar deze opleiding om draait? Kom een dagje proefstuderen!

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Groen, Grond en Groene Infra is een mbo-opleiding op niveau 2, en 3 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Na het behalen van je diploma niveau 2 kun je een stapje hoger gaan, naar niveau 3. Deze opleidingen kunnen alleen in de BBL gevolgd worden. BBL betekent vier dagen werken en een dag naar school. Je moet dus eerst een baan vinden in de sector en daarna kan je de opleiding gaan doen

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker Groen Grond en Groene Infra (niveau 2, crebonummer 25992), Vakbekwaam medewerker Groen Grond en Groene Infra (niveau 3, crebonummer 25993)

Toelatingseisen

Op de website van de rijksoverheid vind je de wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Op de website van de rijksoverheid kun je alles vinden over het lesgeld dat aan DUO moet worden betaald. De schoolgeldrekening voor deze opleiding kun je hier vinden.

Na mijn diploma!

Je komt te werken in een loonbedrijf. Een loonbedrijf wordt ingeschakeld door een ander bedrijf als er machines of personeel nodig zijn. Dat betekent dat je steeds weer ergens anders gaat werken. Altijd buiten, technisch bezig en ook nog veel afwisseling dus! Dit beroep kun je in verschillende sectoren uitoefenen zoals:

 • Tuinbouw
 • Cultuurtechnisch
 • Agrarisch
 • Grondverzet

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Tijdens de opleiding heb je lesuren van 60 minuten. Je komt een vaste dag in de week naar school voor de theorie en de aanvullende vakkennis. Je hebt daarnaast een baan bij een bedrijf in de sector.

Wat doe je in de les?

Tijdens de opleiding heb je in het eerste jaar ongeveer 8 lesuren van 60 minuten per week. Je werkt aan je ontwikkeling in de verschillende vakken door workshops en animaties. Daarnaast kun je na instructie en uitleg aan de slag met gedegen lesmethodes. We werken op school met veelal met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken. Je leert in de praktijk bij een leerbedrijf (je werkgever) omgaan met machines en ander apparatuur. Onderhoud en reparatie gaan je na de opleiding goed af.

We werken daarnaast aan de volgende thema’s:

 1. Houding en communicatie
 2. Bodem, grond, water, landschap, bemesting.
 3. Inzet en bediening van machines en werktuigen
 4. Techniek, onderhoud
 5. Materialen, toepassing en verwerking
 6. Veiligheid, regelgeving, milieu
 7. Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken

Vakken tijdens deze opleiding

 • Burgerschap
 • Machinevaardigheid
 • Rekenen
 • VCA
 • Vakvaardigheid
 • Veiligheid en kwaliteit