MBO Oostland

Bloem & Design

Bloem en Design is een brede opleiding op het gebied van vormgeving, design en bloemschikken. Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden van het bloemenvak. Je maakt arrangementen en leert de basis van vormgeving. Ook leer je hoe je producten kunt verkopen en presenteren. Je neemt deel aan verschillende projecten. Een opleiding voor creatieve, ondernemende en commerciële talenten.

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Bloem & Design in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Direct inschrijven

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Bloem en Design is een mbo-opleiding die je in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kunt volgen. Je gaat vier dagen in de week naar school en 1 dag in de week loop je stage. Je kunt de opleiding volgen op niveau 2 en 4. Als je de opleiding op niveau 2 volgt duurt de opleiding twee jaar. Volg je de niveau 4-opleiding, dan duurt jouw opleiding drie jaar. Natuurlijk kun je na niveau 4 ook verder leren op het hbo.

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker bloem, groen en styling (niveau 2, crebonummer 25707) of vakexpert bloem, groen en styling (niveau 4, crebonummer 25705).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Heb je niveau 2 afgerond, dan kun je aan de slag als medewerker/verkoper bij een bloemist of bij tuincentra. Met een diploma op niveau 4 kun je gaan werken als manager, teamleider, verkoopspecialist of afdelingsleider bij een bloemist. Je kunt met een diploma op niveau 4 ook een eigen onderneming starten. Deze opleiding is ook een uitstekende opstap naar creatieve hbo-opleidingen.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onze studenten nemen deel aan projecten buiten school, bijvoorbeeld het aankleden van evenementen. Uiteraard is er tijdens de lessen op school veel aandacht voor zowel theorie als praktijk. Een derde van de opleiding bestaat uit stages, waarbij niveau 4-studenten de mogelijkheid hebben een deel van hun stage in het buitenland te lopen. We werken op school met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken.

Wat doe je in de les?

Je bent zowel creatief als ondernemend bezig. Je leert alles over
het ondernemerschap en wat daarbij komt kijken, maar uiteraard ben je ook veel bezig met vormgeving, design en je leert werken met prachtige natuurlijke producten. Je werkt zowel zelfstandig als samen. Je gaat op excursie en neemt deel aan projecten binnen en buiten school. Daar maak je de mooiste creaties waar bezoekers van kunnen genieten!

Door middel van keuzedelen wordt op niveau 2 een extra verbreding aangebracht door onder andere de vakken beroepsgericht Engels en onder-nemend gedrag. Op niveau 4 komt daar nog voorbereidend hbo bij.

Iets voor jou? De opleiding Bloem & Design is iets voor jou als:

 • je creatief bent;
 • je graag met natuurlijke materialen wilt werken;
 • je graag wilt bijdragen aan een mooie leef- of werkomgeving;
 • je ondernemend en commercieel bent.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan & burgerschap
 • Biologie
 • Natuur- en scheikunde
 • Bloem & design
 • Duits
 • Ondernemend gedrag