MBO Westland

Bloem & Design

Bloem & Design is een brede opleiding op het gebied van bloemsierkunst, vormgeving en design. Je leert prachtige arrangementen maken, vormgeven, producten verkopen en presenteren. Dit leer je niet alleen in theorie, je bent ook onderdeel van diverse (internationale) projecten en activiteiten. Uiteraard is praktijkervaring ook belangrijk, daarom is er ieder studiejaar een stage. Kortom: een opleiding voor creatieve, ondernemende en commerciële talenten.
Student met bloemen

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Bloem & Design in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Direct inschrijven

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Bloem & Design is een mbo-opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL) Je kunt de opleiding volgen op niveau 2, 3 en 4.

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker Bloem, Groen & Styling (niveau 2, crebonummer 25707), Vakbekwaam medewerker Bloem, Groen & Styling (niveau 3, crebonummer 25706) of Vakexpert Bloem, Groen & Styling (niveau 4, crebonummer 25705).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Met een niveau 2-diploma (duurt 2 jaar) kun je instromen in de opleiding op niveau 3. Je kunt ook gaan werken als medewerker/verkoper bij een bloemen-/lifestylewinkel of als stylist bij tuincentra en/of een groothandel.

Als je niveau 3 succesvol hebt afgerond, kun je instromen in de opleiding op niveau 4. Maar je kunt ook als assistent-manager of assistent-afdelingsleider aan de slag.

Na het behalen van je niveau 4-diploma (duurt 3 jaar), kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld bij de opleiding Associate degree arts & craft, de docentenopleiding, Advanced Degree Bloemsierkunst of een opleiding aan de Willem de Kooning Academie. Of je gaat werken als manager, teamleider of afdelingsleider of start je eigen bedrijf (als stylist/specialist) in de bloemenbranche.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Het World Horti Center biedt prachtige kansen voor toekomstige bloemenarrangeurs. Je werkt samen met ondernemers aan echte grote en kleine bloemprojecten. Opdrachten en projecten zijn soms individueel, maar je werkt ook vaak in teamverband. Er zijn regelmatig excursies en je neemt deel aan projecten buiten de school.

Het eerste leerjaar bestaat o.a. uit het aanleren en je eigen maken van de basis rondom technieken, vormgeving en het helpen van klanten. In het tweede leerjaar ontwikkel je jezelf in het maken van alle voorkomende bloemarrangementen, het gebruik van verschillende technieken en materialen. Volg je de opleiding op niveau 3 of 4 dan krijg je in het derde jaar een verdieping en leer je omgaan met innovatie in het beroep. Je leert hoe je mensen vakkundig kunt aansturen en maakt kennis met de commerciële kant van het vak.

Wat doe je in de les?

Ben jij creatief? Werk je graag aan het verder ontwikkelen van je creativiteit op het gebied van vormgeving en design? Wil je graag met natuurlijke producten werken? Dan past Bloem & Design perfect bij jou!

 

Vakken tijdens deze opleiding

  • Bloem
  • Design
  • Ondernemen
  • Trends
  • Innovatief vakmanschap (niveau 3 en 4)
  • Rekenen
  • Nederlands
  • Engels
  • Loopbaan/Burgerschap
  • Keuzedeel