VMBO Maasland
Foto Tweede Kamer - Excursie politiek Den Haag

Excursie politiek Den Haag

Politiek Den Haag saai? Nee joh! Deze week zijn al onze leerlingen van leerjaar 3 op excursie geweest naar de Tweede Kamer. Daar leerden ze alles over de spelregels van onze democratie en rechtstaat en brachten een bezoek aan de Tweede Kamer. In onderstaand filmpje zie je hoe onze leerlingen zich voorbereidden.

Huis voor democratie

We startten bij ProDemos ‘Huis voor democratie en rechtstaat’ waar de gidsen uitlegden wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en lieten zien wat onze leerlingen zelf kunnen doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

Om het lekker interactief te maken gingen de leerlingen aan de slag in het DemocratieLAB om democratisch burgerschap te onderzoeken. Daarvoor gingen ze met een tablet aan de slag om vragen te beantwoorden over taken van de overheid, verschillende vormen van democratie, het verschil tussen democratie en dictatuur, grondwet, rechten en plichten etc.

Om politiek Den Haag echt zelf te ervaren betraden onze leerlingen vier interactieve ruimten tijdens de Democratie Experience. Na het kijken van een journaaluitzending over met een crisisbericht gingen de leerlingen zelf binnen verschillende belangengroepen aan de slag om voor zichzelf of juist voor het algemeen belang op te komen.

Grondwetloop & Tweede Kamer

Politiek Den Haag bestaat niet alleen uit de Tweede Kamer, daarom gingen de leerlingen lekker buiten op pad met de Grondwetloop GPS Speurtocht. In groepjes volgden de leerlingen de GPS op de tablets van ProDemos om langs de Lange Voorhout om vragen te beantwoorden over de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Hoge Raad en de Eerste Kamer. Belangrijk onderwerp van de speurtocht is artikel 1 van de grondwet: (gelijke behandeling en discriminatieverbod), vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, vrijheid van vergadering en betoging, het kiesrecht en rechtsbijstand.

Om de Tweede Kamer binnen te komen moesten de leerlingen eerst door de beveiliging. Ze lieten daarom allemaal hun mobiel en sleutels achter, zodat ze lekker snel door de security heen konden om vervolgens politici te spotten en een kijkje te kunnen nemen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Terug naar het nieuwsoverzicht