VMBO Maasland
Foto reis naar Gambia

Impact van ingezameld geld tijdens reis naar Gambia

Van 1 t/m 8 maart vertrokken 13 leerlingen van Lentiz |VMBO Maasland en BL!NK, onder begeleiding van 3 docenten voor een reis naar Gambia. Zij gingen met eigen ogen bekijken wat er gebeurt met het geld dat zij met hun kerstactiviteiten hebben ingezameld voor de Nursery School Jambanjelly.

De reis begon met een kennismaking met het land met bezoeken aan een lokale markt, een oesterkwekerij, lokale bevolking, een boottocht door de mangroves en een wandeling door Bjilo National Park – het Monkey Park waar apen in vrijheid leven. Daarna volgde een warm welkom van de kinderen van de kleuterschool in Jambanjelly.  

De kinderen van de school stonden in hun uniform de groep al op te wachten. Gedurende drie dagen werkten onze leerlingen samen met de lokale gemeenschap aan diverse projecten, waaronder de aankoop van voedsel, bouwmaterialen en schoolbenodigdheden. Ze hielpen met het bereiden en uitdelen van eten voor de kinderen, kochten 30 zakken rijst, olie, uien, bouillonblokjes, bouwden een kippenhok, kochten kuikens en kippenvoer. Ze kochten en plantten 21 sinaasappelbomen in de tuin, kochten cement en verhoogden daarmee een muur, kochten fietsjes en stepjes voor de kinderen en knapten de speeltoestellen op. Daarnaast gaven de leerlingen les aan de kinderen van de Nursery School en organiseerden activiteiten, zoals voetbal, schminken, bellenblazen en spelen met ballonnen.

 

 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia

“Woorden kunnen niet beschrijven wat we hier hebben gezien, meegemaakt, geroken en gevoeld tijdens onze reis naar Gambia. Het is een totaal andere wereld, maar een wereld vol schoonheid en liefde. Het is belangrijk dat onze leerlingen de impact zien van hun inzet en de waarde van solidariteit en samenwerking ervaren. “- Mevrouw van der Hoeven, docent Nederlands.

Naast de opbrengsten van de kerstmarkt hebben de deelnemende leerlingen zelf sponsorgeld ingezameld met bijvoorbeeld de verkoop van boterkoeken, het geven van presentaties, inzamelen van verjaardagsgeld en allerlei andere manieren. Met dit sponsorgeld heeft de groep een geldbedrag gedoneerd aan 7 gezinnen voor de aankoop van rijst, werden de maandsalarissen van de docenten voor één maand verhoogd van 33 naar 66 euro én werd de al ingekochte eetvoorraad verdubbeld. Een hele onderneming, want deze inkopen werden bij verschillende winkels gedaan, zodat direct het hele dorp wordt ondersteund. De school kan met deze inkopen de kinderen ruim twee maanden voorzien van een eenvoudige maaltijd: een klein laagje rijst, jus en een heel klein stukje vlees. Voor veel leerlingen is dit de enige maaltijd op de dag. 

Woorden kunnen niet beschrijven wat we hier hebben gezien, meegemaakt, geroken en gevoeld.
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia
 • Foto reis naar Gambia

Als afsluiter bezocht de groep nog een andere school, een ziekenhuis, Tanji Fishing Village en gingen ze bij verschillende gezinnen langs van leerlingen van de Nursery School Jambanjelly. De reis heeft grote indruk gemaakt op de leerlingen en hun begeleiders. Deze reis naar Gambia is een ervaring om nooit te vergeten. De groep bedankt iedereen voor hun bijdrage in welke vorm dan ook.  

Nursery School Jambanjelly in Gambia

Sinds 2010 steunt onze school de Nursery School Jambanjelly in Gambia. Op deze Afrikaanse school zitten ruim 500 kleuters en werken zo’n 20 onderwijzers en vrijwilligers, die naast het bieden van onderwijs, ook zorgen dat de kinderen op schooldagen in ieder geval één (eenvoudige) maaltijd krijgen. 

Vóór de kerstvakantie organiseerden onze leerlingen een kerstmarkt om geld in te zamelen voor de kleuterschool. Ze hebben daarmee een bedrag van bijna 6.000 euro opgehaald. Met een deel van dit bedrag op zak organiseerden de leerlingen en begeleiders activiteiten voor de ruim 500 kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar. Na afloop van de reis ontving de groep een dankbrief namens alle kinderen en medewerkers van de school. Ze zijn ontzettend dankbaar voor alle inzet. Daarmee willen we ál onze leerlingen bedanken voor hun inzet. Daarnaast willen we iedereen bedanken voor hun bijdrage in welke vorm dan ook. 

Terug naar het nieuwsoverzicht