VMBO Maasland
Foto les: Soepele overgang basisonderwijs

Soepele overgang vanuit het basisonderwijs

Op 3 donderdagmiddagen in juni ontvangen we ruim 115 groep 8 leerlingen van basisscholen uit de regio. Afgelopen donderdag was de eerste POVO-middag, zoals we dat zo mooi noemen. Dat noemen we zo omdat de leerlingen van het Primair Onderwijs (PO) kennis komen maken met het onderwijssysteem van het Voortgezet Onderwijs (VO). Op deze manier kunnen ze voor de grote vakantie alvast wennen aan de verschillen tussen het basis- en voortgezet onderwijs.

Dit doorstroomprogramma voor een soepele overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs organiseren we in samenwerking met Lentiz | Revius MAVO en Lentiz | Revius Lyceum. Gezamenlijk ontvangen we ruim 330 groep 8 leerlingen van 10 basisscholen in Maassluis en Maasland. Doel van het project is om de overstap van het Primair Onderwijs (PO) naar Voortgezet Onderwijs (VO) laagdrempelig te maken en leerlingen kennis te laten maken met dit nieuwe onderwijssysteem.

In drie middagen maken de leerlingen kennis met het nieuwe onderwijssysteem op het VO. De verschillen tussen het basis- en voorgezet onderwijs, zoals het rooster, de bel, wisselende lokalen en docenten, schoolafspraken en agenda-gebruik komen aan de orde zodat leerlingen hieraan kunnen wennen. Ze krijgen bijvoorbeeld Nederlands, Engels, Mens & Maatschappij en ICT, maar ook dierverzorging, biologie en groenvoorziening. Daarnaast werken leerlingen aan competenties die hen helpen om zelfstandiger en zelfredzamer te worden. Ook talentontwikkeling, plannen en organiseren en studievaardigheden staan centraal.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht