MBO Maasland

Studenten Lentiz | MBO Maasland realiseren voedsel- en beleefbos bij Boerderij de Vlietwoning in Naaldwijk

Historisch monument Boerderij de Vlietwoning is met 640 jaar één van de oudste boerderijen van Nederland. Het terrein rond de boerderij wordt de komende tijd vernieuwd met een voedsel- en beleefbos. Dit project wordt begeleid door examenstudenten van de Hoveniersopleiding van Lentiz | MBO Maasland. Studenten Ferry Nemes en Max de Vos werken door dit project aan het behoud van de agrarische tradities van het Westland en het bevorderen van duurzaamheid in de regio. Het voedsel- en beleefbos wordt voorzien van een boomgaard met 55 historische fruitrassen en zal voor alle Westlanders toegankelijk zijn.

Voedselbos van Historische fruitrassen

Boerderij de Vlietwoning heeft een lange geschiedenis van fruittelers die het landschap hebben gevormd tot wat nu bekend staat als het Westland. Om deze erfenis te eren, heeft beheerder van de boerderij: Stichting boerderij de Vlietwoning samen met de studenten van Lentiz | MBO Maasland besloten om een voedsel- en beleefbos aan te leggen. De boomgaard zal dienen als een voedselbron en vormt een educatieve ruimte voor bezoekers van de boerderij. Het bos zal een mix bevatten van historische fruitrassen, zoals de Lunterse Pipperling, Schone van Boskoop en Westlandse Tonneboer. Hierdoor wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar ook de kennis over en het behoud van oude fruitvariëteiten gestimuleerd.

Eerbetoon aan agrarische geschiedenis

“Dit project is niet alleen een praktijkervaring voor onze studenten, maar ook een eerbetoon aan de rijke agrarische geschiedenis van onze regio”, zegt docent Dick Meijerink. “We zijn trots om bij te dragen aan het behoud van dit erfgoed en tegelijkertijd nieuwe generaties te inspireren om zich in te zetten voor duurzaamheid.”

Samenwerking Onderwijs en de regio

De samenwerking tussen Lentiz | MBO Maasland en Stichting boerderij de Vlietwoning is een voorbeeld van hoe onderwijsinstellingen en lokale gemeenschappen kunnen samenwerken om tastbare veranderingen te creëren. Door middel van praktijkgerichte projecten zoals deze kunnen studenten waardevolle vaardigheden ontwikkelen.

Over Lentiz | MBO Maasland

Scholieren met een passie voor groen, die graag werken in de buitenlucht of die het leuk vinden om met dieren, sport en evenementen bezig te zijn, kunnen terecht bij Lentiz | MBO Maasland. Je vindt er een breed aanbod aan mbo-opleidingen op alle niveaus (BBL en BOL).

Terug naar het nieuwsoverzicht