Toast door Ron Kooren en Simone Frederiks

Bakkersleerlingen Albeda definitief naar de Food Innovation Academy

VLAARDINGEN - De studenten van de bakkersopleidingen van Albeda uit Rotterdam verhuizen deze zomer definitief naar de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Ze krijgen daar een plek in de gloednieuwe, multidisciplinaire opleidingsbakkerij – de Bakery Innovation Academy (BIA). Verder kijkt Albeda of het samen met Lentiz onderwijsgroep – die foodoperators opleidt in de FIA - crossovers kan ontwikkelen, zodat er ambachtelijk en industrieel wordt opgeleid voor de bakkerij. Nieuwe stijl: in een praktijkomgeving, tussen professionals.
  • Ondertekening door Ron Kooren

Ambachtelijk en industrieel opleiden: nieuwe stijl

Veelbelovende samenwerking
De verhuizing van de 130 bakkers-in-spé die Albeda in opleiding heeft, komt niet uit de lucht vallen. Afgelopen zomer tekende de Rotterdamse school al een intentieverklaring met de FIA. Reden voor de verhuizing is dat de huidige schoolbakkerij aan vervanging toe is. “De vraag is dan: wat ga je doen?”, vertelt Bertho Rombout, directeur van Albeda Horecacollege waar de opleidingen Brood & Banket onder vallen. “De huidige bakkerij opknappen op de bestaande locatie, of aansluiting zoeken bij een nieuw, inspirerend en veelbelovend samenwerkingsverband waar opleiden centraal staat en dat midden in de foodketen staat? Wij kiezen vol overtuiging voor dat laatste.”

Hij vervolgt: “We zijn er heel trots op aan te mogen haken bij de FIA: een plek waarbij praktijk en onderwijs hand in hand optrekken. Gezamenlijk maken we ons hard voor een nieuwe generatie gekwalificeerde bakkers, ambachtelijk en industrieel. We kijken ernaar uit: de FIA mag op ons rekenen!”

Vernieuwende onderwijsprogramma’s
FIA-bestuurder Gert Kant, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentiz, is blij met Albeda als nieuwe partner. “We gaan graag de uitdaging aan om sámen nieuwe en vernieuwende onderwijsprogramma’s te ontwikkelen: crossovers tussen industrie en ambacht.” Lentiz, één van de initiatiefnemers van de FIA, toonde zich eerder al proactief op dat vlak. Zo integreerde de school, specialist in foodprocestechniek, het IJscentrum in het FIA-gebouw. Ook stelde Lentiz, Meester Patissier Hidde de Brabander aan als manager van hét nationale opleidingsinstituut voor ambachtelijke ijsbereiding. “We zijn niet bang vanuit onze expertise, nieuwe doelgroepen in de foodbranche te bedienen. Mogelijk kunnen we dat samen met Albeda en Inholland, de hbo-opleider binnen de FIA, verder gaan ontdekken.”

Bouwen aan totaalaanbod: ambacht en industrie
“De nieuwe samenwerking met Albeda is een heel mooie aanvulling op de bestaande samenwerking met Lentiz en Inholland”, vult Alfred Bruin, holding directeur van Royal Steensma, aan. Bruin is ook FIA-bestuurder en Royal Steensma behoort samen met Lentiz tot de grondleggers van de FIA. “Zeker voor de sector brood en banket kunnen we nu bouwen aan een totaalaanbod van opleidingen. Daar waar Lentiz en Inholland meer de proceskant van de foodsector in haar opleidingen tot uiting brengen, zal Albeda vooral het vakmanschap in haar bakkersopleidingen voortzetten.”

“Doordat onze opleidingspartners hebben afgesproken samen te gaan bouwen aan een stuk overlap tussen de opleidingen, ontstaat er een heel compleet onderwijsaanbod waar studenten, op dezelfde locatie, worden opgeleid voor zowel de ambachtelijke sector alsook voor de industriële sector”, stelt Bruin. “In combinatie met de mogelijkheden voor BOL-dagonderwijs, BBL-deeltijdonderwijs en korte cursussen is dit uniek te noemen in Nederland. Daar zijn we met elkaar bijzonder trots op! Samen kunnen we de antwoorden bieden op de vraagstukken rond opleiden, onderzoek, innovatie en imagoverbetering.”

Wat is de FIA?
De FIA wordt ook wel het praktijkhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Het is een unieke plek waar foodondernemers en mbo- en hbo-foodopleidingen samen optrekken voor scholing en onderzoek. De studenten en cursisten – op termijn 500 – krijgen er les in een hybride omgeving: praktijkruimtes als keukens, bakkerijen, laboratoria, het IJscentrum en andere productieplekken, waar ze samen met professionals aan de slag gaan.

Testen en verbeteren
FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vijf verdiepingen. Op de begane grond komt een Try&Taste: een ruimte waar plaats is voor events, sensorisch onderzoek en een keuken voor gasten en studenten. Op de eerste verdieping zit het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Hbo- en mbo-studenten leren er mee werken, professionals kunnen er testen en het bedrijfsleven kan er processen verbeteren. Het IJscentrum is op deze etage ondergebracht.

Onderzoek en praktijk
De tweede verdieping telt drie laboratoria voor praktisch en toegepast onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopkeuken en instructieruimte voor zij-instromers. Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA vorm krijgt en waar Albeda gaat landen.

Meer informatie is te vinden op de website: www.foodinnovationacademy.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht