Deze leerlingen krijgen niet, maar geven voor een goed doel

Uit het Algemeen Dagblad van 6 december 2019

Het Geuzencollege in Vlaardingen vulde de lessen gisteren iets anders in dan gewoonlijk: de scholieren geven in plaats van dat zij iets krijgen.

Het speelplezier spat ervan af in de gymzaal. Enthousiast vliegen de leerlingen van de Westwijklocatie van het Geuzencollege over de uitgezette stormbaan. Tussen het springen, kruipen en klauteren door wordt vooral veel lol gemaakt. En, niet onbelangrijk, er wordt geld opgehaald voor het goede doel. Dat gebeurt in sponsorloopvorm. Hoe meer rondjes de leerlingen voltooien, hoe meer geld er binnenkomt.
De leerlingen dragen zelf ook hun steentje bij. “Ze kunnen taart en cake, gedoneerd door Koekela en Hema, kopen met hun strippenkaart”, laat docent Judith Poot weten. “Uiteraard houden we er rekening mee dat niet iedere leerling even veel te besteden heeft. Gelukkig zie je leerlingen dat onderling ook goed oplossen. Dan kopen ze voor iemand uit een minder rijk gezin een muffin.”

Het opgebrachte geld van deze speciale dag is voor de Stichting Derde Wereld Hulp, specifieker voor weeshuis Tulip Garden in India. Drie bovenbouwleerlingen van het Geuzencollege bezoeken dit weeshuis later dit schooljaar.
Het gaat deze dag niet alleen maar om geld ophalen, maar ook om op een ontspannen manier met elkaar te zijn. De leerlingen worden door diverse activiteiten creatief en actief uitgedaagd. “Dit is leuker dan een normale schooldag”, laat een van de scholieren weten. “Gewoon lekker gezellig met elkaar wat andere dingen doen dan normaal. Zo leer je elkaar ook beter kennen”, vertelt hij terwijl hij de laatste hand legt aan zijn kerstcreatie.

Ukelele

Er zijn diverse workshops vandaag in het pand. Zo gaan de leerlingen onder andere aan de slag met pannenkoeken bakken, debatteren, nagels lakken, boksen en volgen ze een les ukelele spelen. Beneden in de aula staat een springkussen in bootvorm met baskets erop. De leerlingen zitten vast aan de paal in het midden. Het levert veel hilariteit op.

De komende dagen wordt de balans opgemaakt en weet het Geuzencollege welke klas het meeste geld heeft opgehaald. Deze leerlingen worden extra in het zonnetje gezet en krijgen door Albert Heijn en Dirk ter beschikking gestelde chocoladeletters. Die extra beloning zorgt her en der voor fanatieke gezichten op de stormbaan. Maar het plezier voert de boventoon. “Jammer dat we morgen weer normale lessen moeten volgen.”

Terug naar het nieuwsoverzicht