Student paardenhouderij loopt met paard door gekleurde linten

Spannende examendag voor studenten Paardenhouderij

Woensdag 9 oktober was een spannende dag voor 13 studenten uit het derde leerjaar van de opleiding Paardenhouderij van Lentiz | MBO Maasland.

Zij deden die dag op Manege Middenhof in Maassluis examen voor de opleiding Instructeur Paard en Gedrag niveau 1. Alle 13 studenten Paardenhouderij mochten na afloop het diploma in ontvangst nemen en zijn nu bekwaam in Horsemanship. Het examen was onderdeel van het keuzedeel “Horsemanship”. Dit keuzedeel is ontwikkeld door Lentiz | MBO Maasland in samenwerking met e-quine.com,  onder leiding van Annemarie van der Toorn.

Praktische vaardigheden

Tijdens het keuzedeel verdiepten de studenten Paardenhouderij zich verder in het gedrag, de communicatie en de omgang met paarden. Onder toeziend oog van diverse instructeurs van e-quine.com hebben de studenten zich vaardigheden op het gebied van grondwerk, loswerken, trainen aan de dubbele lijnen, paardenpsychologie, communicatie met paarden, trailer laden en effectieve training eigen gemaakt om zich voor te bereiden op het examen.

Student paardenhouderij laadt paard in trailer

Relatie tussen mens en dier

Daarnaast werd, onder begeleiding van Michèle Lancée (van Milanco) een start gemaakt met Tellington TTouch®. TTouch training is een moderne, holistische methode die uitgaat van een direct verband tussen lichaamshouding en gedrag bij dieren. De methode bestaat uit een unieke combinatie van aanrakingen en bewegingen die het gedrag, de gezondheid, het prestatievermogen van het dier en de relatie tussen mens en dier positief beïnvloeden.

Groepsfoto geslaagde studenten paardenhouderij

Gastdocenten

Naast de lessen die door een vast docententeam van de school worden gegeven, zoekt Lentiz | MBO Maasland graag de samenwerking op met gastdocenten, bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven. In deze cursus “Horsemanship” werkt de school samen met Annemarie van der Toorn en Michèle Lancée om de studenten voor te bereiden op het examen instructeur Paard en Gedrag niveau 1.

Opgroeiend met een vader die fanatiek springruiter is wordt Annemarie van der Toorn al op jonge leeftijd een enthousiaste ponyruiter. Na een aantal jaar waarin  de paarden een minder prominente rol innemen keert zij in 2013 terug naar haar passie. Annemarie richt e-quine.com 2013 op met als doel haar missie te verwezenlijken: het verbeteren van het welzijn van en de omgang met paarden. E-quine.com Is een erkende ORUN opleiding tot instructeur Paard en Gedrag.

Michèle Lancée is eigenaresse van Milanco te Maasland. Zij is gediplomeerd instructrice met wedstrijdervaring tot lichte tour-niveau en officieel erkend Tellington TTouch® practitioner in Nederland.

Terug naar het nieuwsoverzicht